• Fii alături de Echipa Țării

Vladimir Vusatîi, la 70 de ani

21 aug 2024 de Reporter FMF
GALERIE

Selecționerul Naționalei de Futsal a Republicii Moldova, Vladimir Vusatîi își serbează astăzi a 70-a aniversare!

 

Admirăm dedicarea neîntreruptă și pasiunea pentru fotbal, ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea sportului rege în țara noastră. Mulțumim pentru contribuția valoroasă și pentru tot efortul depus în promovarea fotbalului și a futsalului. 

Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, împlinirea tuturor obiectivelor și toate cele bune!

 

La mulți ani!

 

Vladimir Vusatîi s-a născut pe 21 august 1954 în satul Serebria, raionul Moghiliov-Podolskii, regiunea Vinnița (Ucraina). A început să practice fotbalul la vârsta de 12 ani la Școala sportivă din Moghiliov-Podolskii (primul antrenor – Alexandr Evdokimov).

După ce s-a format la centrul de pregătire a echipei Lokomotiv Vinnița, în 1971 a ajuns la Lokomotiv Donețk, formație care juca în Liga II a campionatului URSS. La vârsta de 21 de ani, pe când evolua la Spartak Ivano-Frankovsk, a suferit o accidentare care l-a lăsat o perioadă de timp departe de gazon.

 

În 1976 a fost invitat de către Victor Korolkov la Speranța Drochia, echipă abia inclusă în campionatul Uniunii Sovietice. Tot în acel an a devenit student la Institutul Agricol din Chișinău și a început să evolueze pentru formația alma mater în componența căreia a câștigat Cupa ziarului „Chișinăul de seară” (1977), medalia de argint a campionatului URSS între instituțiile agricole (1977), Cupa RSS Moldovenești (1978), Spartachiada RSSM (1979) și Spartachiada rezervată instituțiilor de învățământ superior din RSSM (1979).

În campionatul și Cupa Moldovei a mai evoluat pentru echipele Kolos Fălești, Volna/Luci Soroca și Kolos Râșcani.

Cu formația din Soroca a devenit vicecampion al RSSM (1982), iar în 1984 deja în calitate de antrenor-jucător a câștigat Cupa republicii. Apropo, la începutul lunii iunie curent Vladimir Vusatîi a fost unul din organizatorii meciului amical dintre AFR Soroca și selecționata FMF consacrat celebrării a 40 de ani de la câștigarea Cupei Moldovei de către Luci.

 

În 1986, an în care și-a agățat ghetele în cui, a absolvit Facultatea de educație fizică a Institutului Pedagogic Ion Creangă din Chișinău. Tot în acel an a fost angajat în cadrul Asociației sportive benevole „Moldova”, unde a lucrat în calitate de șef al secției fotbal până în 1990 (în 1986 fost antrenor consultant la Zaria Bălți).

În 1991, Vladimir Vusatîi împreună cu Nicolai Radov au stat la baza creării clubului Bugeac Comrat, care a participat în campionatul URSS. În prima jumătate a sezonului (se juca în sistem primăvara-toamna) a îndeplinit funcția de șef de echipă, iar în vară a devenit antrenor secund la Tighina Bender, care de asemenea juca în campionaul unional.

După ce a absolvit Școala superioară de antrenori de la Moscova (1993) a antrenat echipele ucrainene Podolie Hmelnițki și Veres Rovno, iar după ce a revenit în Moldova a stat la cârma formațiilor Sportul Studențesc/Unisport Chișinău, Speranța Nisporeni, Agro Chișinău și Tiligul Tiraspol.

 

În 2003 Vladimir Vusatîi a fost antrenor la echipele feminine Nadejda Noghinsk și Energia Voronej ca care a devenit campion al Rusiei.

 

Aflându-se la timona selecționatei de juniori U19 și de tineret U21 a Moldovei a promovat o serie de jucători reprezentativi, precum Alexandru Epureanu, Nicolae Josan, Semion Bulgaru, Vitalie Manoliu, Igor Picușciac etc.

În 2005 a antrenat echipa bulgară Cernomoreț Burgas.

În sezonul 2007/08 a promovat cu Petrocub Sărata Galbenă în Divizia Națională, dar deoarece clubul nu a primit Licență de a evolua în DN s-a retras din campionat.

 

Din 5 martie 2010 și până în prezent Vladimir Vusatîi este antrenorul principal al naționalei Moldovei de futsal. Sub conducerea lui ea a câștigat turneele internaționale din Germania, Polonia, Lituania, de 6 ori s-a calificat în turul doi preliminar al CE și CM, a fost desemnată echipa anului pe 2011 (de către FMF) și pe 2019 (de către Asociația Presei Sportive din Moldova).

În paralel a antrenat formația Academia Chișinău (2014-2015), selecționatele de juniori U19 și de tineret U21 de futsal ale Moldovei.

A condus în calitate de antrenor principal naționalele Moldovei în peste 200 de meciuri, dintre care 140 selecționata de futsal.