• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

Fotbal feminin WU12. Patricia Lungu: „Mi-am propus să fiu în fruntea clasamentului golgheterilor și am reușit”

21 iul 2024 de Svetlana Tataru
GALERIE

Patricia Lungu este golghetera Ligii WU12, ediția 2024, cu 25 de goluri marcate în acest sezon. În toamna lui 2023 a obținut primul loc pe zona de Nord cu echipa Steaua Nordului, iar în 2024 a câștigat locul III pe țară în Liga WU12, din cele 25 de echipe participante. Tot în 2024, a luat și locul I pe zona de Nord la Turneul „Alba ca Zăpada”. Pe lângă fotbal, Patricia excelează în karate, unde a obținut numeroase premii, inclusiv locul I la competiții internaționale. Ea este pasionată și de șah, câștigând turnee locale și regionale. Precum afirmă jucătoarea, abilitățile dezvoltate prin șah o ajută să ia decizii rapide și eficiente pe terenul de fotbal. Mai multe despre Patricia, aflați în interviul de mai jos.

 

Întrebare: Patricia, cum ai descoperit pasiunea pentru fotbal și când ai început să joci?

Răspuns: Pasiunea pentru fotbal am descoperit-o de mică, când mergeam împreună cu mama să-l susținem pe tatăl meu la meciuri. Acasă luam mingea și mă jucam cu ea. În 2020, când aveam 7 ani, am început să mă antrenez în echipă, deoarece în localitatea noastră s-a format o echipă locală de fete.

 

Întrebare: Că tot ai menționat părinții tăi, cum te-a influențat tatăl tău, care este și antrenorul tău, în lumea sportului?

Răspuns: Tatăl meu a jucat și el fotbal pentru echipa raionului Florești, începând de la copiii până la seniori în Divizia B (actuala Liga 2). Am decis să-i urmez calea. Tatăl mă motivează mereu să mă antrenez mai mult și să nu mă opresc la un anumit nivel, să cresc, să-mi îmbunătățesc jocul. Privim împreună cu toată familia meciuri de fotbal la televizor, dar mergem și la meciurile selecționatei noastre de fotbal feminin la Chișinău, precum și la Bălți, aproape la toate meciurile de acasă ale echipei FC Bălți din Superliga.

 

Întrebare: Și se pare că ambiția ta dă roade. Ai ajuns golghetera competiției Liga WU12, sezonul 2024. Cum te simți știind că ai reușit să marchezi 25 de goluri în această ediție a Ligii WU12?

Răspuns: În 2023, la doar 10 ani, am devenit golghetera pe zona de Nord și am ocupat locul IV la nivel național. Mi-am propus să fiu în fruntea clasamentului național în 2024 și am reușit, fapt pentru care sunt foarte fericită. Mulțumesc întregii echipe FC Steaua Nordului pentru ajutorul obținerii acestui titlu.

 

Întrebare: Cum te pregătești înaintea unui meci?

Răspuns: În ziua meciului mă trezesc mai devreme, deoarece, cu toate că practic fotbalul de patru ani, emoțiile înaintea partidei încă există, indiferent de meci. În ziua respectivă, evit alimentele grele pentru digestie și uneori, din cauza emoțiilor, dispare pofta de mâncare.

 

Întrebare: Cum arată o zi obișnuită de antrenament pentru tine?

Răspuns: Mă alimentez cu cel puțin 2 ore înainte de antrenament, îmi pregătesc echipamentul și plec la teren cu o oră mai devreme de ora antrenamentului.  Săptămânal, mă antrenez cu echipa de 3-4 ori. În plus, în fiecare zi, când am timp liber, mă antrenez individual acasă.

 

Întrebare: Care a fost cel mai memorabil gol pe care l-ai marcat în acest sezon și de ce? 

Răspuns: Mă bucur pentru fiecare reușită, însă cele mai memorabile au fost golurile pe care le-am marcat în Turneul final WU12 în 1/8 de finală, fiind conduse de FC Chișinău cu scorul de 3-1, am reușit să marchez încă două goluri, astfel egalând și am obținut victoria la loviturile de departajare.

 

Întrebare: Cum reușești să îmbini fotbalul cu școala? Care sunt materiile tale preferate? 

Răspuns: Ca să le reușesc pe toate am un program bine organizat – școală, antrenament la șah, antrenament karate, pregătirea lecțiilor pentru acasă, antrenament fotbal. Îmi place matematica și educația fizică.

 

Întrebare: Pe lângă fotbal, observ că ești pasionată și de karate și șah. 

Răspuns: Da, tot de patru ani ca și fotbalul practic karate kyokushin la un clubul din or. Florești. Datorită acestui sport și antrenorului Igor Statnic sunt mai organizată și îmi dezvolt caracterul și spiritul de luptătoare. Fotbalul și karate aduc beneficii unul altuia. Totodată practic și șahul, fiind ghidată de antrenorul Mihai Groza. Șahul mă ajută în fotbal ca în anumite situații de joc să i-au decizia cea mai bună.

 

Întrebare: Ce spune familia despre performanțele tale în fotbal? 

Răspuns: Sunt foarte fericiți și se mândresc cu mine, mă susțin și mă ajută în tot ceea ce ține de fotbal.

 

Întrebare: Cine sunt jucătorii/jucătoarele tale preferați din fotbalul profesionist și cine este idolul tău în sport? 

Răspuns: Fotbaliștii mei preferați sunt Messi, Neymar, Pele, Yamal și Bellingham, ei fiind sursa mea de inspirație în fotbal. Idolul meu este și va rămâne Lionel Messi, deoarece joc și eu pe post de atacant, la fel ca el, și îl consider un exemplu. Din fotbalul feminin, îmi place Mădălina Bădiceanu de la naționala noastră de senioare, care este din raionul Florești, satul Izvoare. Ea este un imbold pentru fetele din echipa noastră și un exemplu că se poate ajunge la echipa națională.

 

Întrebare: Patricia, ce te motivează totuși să joci fotbal?

Răspuns: Pasiunea față de minge și dorința de ajuta echipa în obținerea noilor victorii.

 

Întrebare: Unde te vezi peste 5/10 ani? Ce planuri de viitor ai?

Răspuns: Îmi doresc foarte mult ca peste 5 ani să ajung să joc în selecționata de junioare a țării și să-mi îndeplinesc visul de a marca cât mai multe goluri pentru a aduce bucurie suporterilor de fotbal feminin din întreaga țară. Peste 10 ani, aspir să evoluez la selecționata de senioare și să joc pentru un club din Italia sau cel puțin din Liga națională a Republicii Moldova. În ceea ce privește studiile, voi alege în funcție de locul în care voi fi și voi lega aceste studii de domeniul sportiv, fie în țară, fie peste hotare. În ceea ce privește karate-ul, intenționez să îl practic cât de mult posibil, în special în raionul Florești, pentru că îmi place și pentru beneficiile pe care le aduce în fotbal. Fotbalul este prioritatea mea principală și îmi doresc o carieră lungă și lipsită de accidentări majore. După ce voi încheia cariera de fotbalistă, îmi doresc să devin antrenoare.