• Fii alături de Echipa Țării

Juniori (Competiții)

Copii și juniori, ediția 2023/24. Totalurile campionatului și perspectivele noului sezon

14 iun 2024 de Serghei Cipilencu
GALERIE

Departamentul Tehnic al Federației Moldovenești de Fotbal a organizat o ședință de lucru în cadrul căreia au fost făcute totalurile campionatului naţional pentru copii şi juniori, ediţia 2023/24. Totodată, au fost puse în discuție și aspectele de dezvoltare pentru sezonul următor.

 

Ședința de lucru a început cu un cuvânt de salut a Directorului Tehnic FMF, Dănuț Oprea, care a evidențiat prin discursul său importanța promăvării și dezvoltării fotbalului în rândul tinerilor care vor servi în viitor drept piloni ai echipei Naționale.  

 

Conform Strategiei de dezvoltare a fotbalului moldovenesc 2020/24, copiii reprezintă prioritatea principală a activității FMF. Federația organizează periodic seminare și competiții, asigurând totodată condițiile necesare pentru desfășurarea optimă a antrenamentelor și competițiilor la nivel de copii și juniori. În cadrul unei ședințe recente, participanții au discutat despre problemele din timpul campionatului, abordând aspecte legate de optimizarea sistemului competițional, formatul și regulamentul competiției. Propunerile vor fi analizate de organele competente ale FMF.


Ruslan Plopa, coordonatorul competițiilor de copii și juniori, a făcut o totalizare a sezonului recent încheiat, precum și a oferit informații ample despre platforma COMET, sistemul electronic în managementul competițiilor sportive, perspectivele implementării acesteia în regiunile țării. 

 

Un alt subiect important fost prezentat de către managerul departamentului licențiere, Ion Poalelungi, care a vorbit despre aspectele juridice ale activității structurilor de fotbal în cadrul campionatelor naționale rezervate copiilor și juniorilor. S-au evidențiat subiectele clasificării echipelor, dezvoltarea infrastructurii, optimizarea procesului de instruire a staff-ului tehnic, dar și strategiile de managemet și filozofia formațiilor. 

 

Nicolae Bunea și Valeriu Oloieru, antrenori regionali, au vorbit despre continuitatea proiectului FMF ”Noi”, perspective de dezvoltare și monitorizarea structurilor de fotbal. S-au subliniat factorii care formează procesul de educare și dezvoltare a copiilor pentru a evolua în competiții naționale și internaționale.

 

Vicepreședintele FMF, Dragoș Hîncu, a abordat subiectul Selecționatelor Naționale la fotbal U15 - U19. În discursul său, Dragoș Hîncu a subliniat importanța dezvoltării tinerelor talente și a evidențiat eforturile depuse de federație pentru a sprijini echipele de juniori în atingerea performanțelor notabile. De asemenea, s-a discutat despre rezultatele obținute de selecționatele U15 - U19 în sezonul recent încheiat, evidențiind atât succesele, cât și provocările întâmpinate.

 

Managerul Școlii Federale de Antrenori, Ernest Gulceac a continuat ședința privind raportul de activitate al antrenorilor care dețin diferite categorii de licență UEFA.

   

La finalul ședinței, Constantin Anghel, președintele Comitetului de Copii și Juniori, s-a referit la proiectul regulamentului și formatului campionatului de copii și juniori, ediția 2024/25, care urmează a fi aprobat de către Comitetul Executiv al FMF.

 

FMF a fost reprezentată la ședință de Directorul Tehnic, Dănuț Oprea, Vicepreședintele, Dragoș Hîncu, Membrul Comitetului Executiv FMF, Aurelii Abajeru, Secretatul Comisiei de Disciplină, Alina Capațînă. De asemena Serghei Ursul, Vitalie Jurat, Vitalie Lungu, Alexei Gheorghiu (reprezentant oficiul Sud), toți manageri ai Oficiilor de dezvoltare, dar și coordonatorii competițiilor din 4 regiuni diferite: Nikolai Korovinski (Nord), Evghenii Tucanov (Est) și Dimitrii Crasilnicov (Centru).