• Fii alături de Echipa Țării

Guvernul Republicii Moldova a prezentat conceptul viitorului Stadion Național

11 iun 2024 de Reporter FMF
GALERIE

În Republica Moldova va fi construit un stadion de fotbal nou, modern, conform standardelor Uniunii Asociaților Europene de Fotbal (UEFA). Ministrul Andrei Spînu a prezentat, astăzi, proiectul viitorului Stadion Național, care va avea toată infrastructura necesară pentru un stadion de categoria 4 UEFA.

 

Discuțiile despre construcția stadionului au fost începute în toamna anului trecut împreună cu Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) și Ministerul Educației și Cercetării (MEC), iar până la moment, FMF a realizat deja un studiu de prefezabilitate pentru construcția acestuia.

 

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu: „Stadionul Național va oferi o arenă care să găzduiască cele mai importante meciuri. Nu este doar o investiție în fotbal, este și o investiție în creșterea economică, crearea locurilor de muncă, promovarea sportului, revitaliarea zonei și atragerea turismului în țara noastră. Este un obiectiv ambițios pe care ne propunem să-l realizăm în următorii 5 ani”.

 

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun: „Construcția Stadionului Național de Fotbal face parte dintr-un efort mai larg al Guvernului de a susține și promova sportul. Vorbim aici despre dublarea burselor pentru sportivii de performanță, creșterea finanțării sportului, investiții în infrastructura sportivă, în special pentru Liceul Republican Sportiv și Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Olimpice, acoperirea costurilor pentru achiziționarea de vitamine pentru sportivi, acordarea în premieră a suportului medical în timpul competițiilor pentru lotul olimpic, indemnizațiile viagere pentru antrenori”.

 

Președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Leonid Oleinicenco: „În Republica Moldova, fotbalul este un adevărat fenomen social, pentru că circa 42% din locuitorii țării participă și urmăresc evenimentele fotbalistice.
Dacă  ne referim la fotbalul de elită, țara noastră are 17 echipe naționale, printre care avem și naționalele feminine care ne bucură cu meciuri tot mai frumoase. Fotbalul moldovenesc este într-un proces de evoluție continuă și ne dorim să menținem aceste tendințe.
FMF a realizat un studiu de prefezabilitate, pentru care am atras experiența colegilor noștri din România, și am transmis în atenția Guvernului rezultatele acelui studiu.
Vreau să precizez că arena modernă de fotbal va deschide oportunități noi pentru a desfășura în Chișinău evenimente fotbalistice mari, și va transforma Moldova într-o destinație pentru pasionații de fotbal. Estimările noastre arată că într-un an, am putea aduce în Republica Moldova circa 20 000 de turiști sportivi, care vor procura servicii hoteliere, de alimentare și transport în volum de peste 6 000 000 euro. Și acesta este scenariul modest.
Încă o dată mulțumesc Guvernului pentru intenția fermă de a construi o arenă națională de fotbal modernă și sperăm cât mai curând să fim cu toții oaspeții acelei arene.”

 

Potrivit studiului realizat, terenul din orașul Stăuceni, de lângă Arena Chișinău a fost identificat ca fiind cea mai potrivită zonă pentru construcție în urma analizei mai multor factori: dimensiunea, regimul juridic, modul de achiziție, documente de urbanism, accesibilitatea și utilitățile disponibile.

 

Viitorul stadion va avea o zonă destinată jucătorilor, tribune pentru spectatori și pentru presă, zona facilităților sportive, dar și o zonă de securitate și acces cu sisteme de control pentru spectatori și personal. Acesta va  fi construit pe o suprafață de 18 mii de metri pătrați la sol, 60 de mii metri pătrați desfășurați și 10 mii de metri pătrați în interiorul stadionului. La fel, stadionul va avea o capacitate de 20 000 – 25 000 de locuri pentru spectatori, acoperiș continuu care să acopere toate scaunele pentru spectatori, dar și 1500 – 1800 de locuri de parcare.

 

Valoarea totală a proiectului este estimată la cca. 85 milioane de euro, sumă ce include costuri pentru studiul de fezabilitate, lucrări de proiectare și de construcție, dar și pentru lucrări de amenajări exterioare.

 

În următoarea perioadă, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regional va iniția procedura de elaborare a studiul de fezabilitate care va clarifica toate aspectele ce țin de construcția Stadionului Național, după care vor fi inițiate procedurile de proiectare și de construcție a stadionului.

 

foto: Guvernul Republicii Moldova