• Fii alături de Echipa Țării

Comitetele FMF

Deciziile Comisiei de Disciplină a FMF

24 mai 2024 de Svetlana Tataru

La ședința din 22 mai, Comisia de Disciplină a FMF a examinat materialele Comitetului de organizare a competițiilor, precum și abaterile disciplinare constatate și înregistrate conform rapoartelor de joc la meciurile din Campionatul R. Moldova la fotbal, Super Liga, Liga 2, Liga Tineret, Copii și Juniori, precum și de la Cupa Republicii Moldova la Fotbal Amatori, Ediția 2023/24».

 

1. Examinând raportul oficialilor meciului ENERGETIC ȘS-2 DUBĂSARI U-16 – CSF SPARTANII-SPORTUL U-16, programat conform calendarului competițional pentru data de 19.05.2024 (Campionatul R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2023/24, Liga A, U-16, Etapa a XIII-a), s-a constatat că la meciul sus-menționat, echipa CSF SPARTANII-SPORTUL U-16 s-a prezentat la meci doar cu 10 (zece) jucători legitimați cu drept de joc. În conformitate cu art. 13, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF», art.6.2 al «Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2023/24», și art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F, Comisia de Disciplină al F.M.F.,

D E C I D E:

1.1. A aplica sancțiune sub formă de amendă pentru CSF SPARTANII-SPORTUL U-16, în mărime de 500,00  (cinci sute lei, 00 bani) lei (MDL), conform art. 6.2 din «Regulamentul Campionatului Republicii Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2023/24».

CONFORM «CODULUI DE DISCIPLINĂ ȘI ETICĂ AL FMF», PREZENTA DECIZIE ESTE DEFINITIVĂ ŞI IREVOCABILĂ.

 

 2. Examinând rapoartele de joc ale meciului FC CHIȘINĂU U-13 – CF NISTRU-CIOBURCIU U-13, din data de 18.05.2024 (Campionatul R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2023/24, Liga A, U-13, Etapa a VIII-a), s-a constatat că, antrenorul echipei FC CHIȘINĂU U-13, Vladimir KOROTCOV, nu era înscris în raportul meciului, însă pe toată durata acestuia a avut un comportament nesportiv, manifestat prin intrarea în terenul de joc, dezacord cu deciziile arbitrului central și intervenirea în joc, prin încercarea de a încurca adversarul să lovească mingea. În conformitate cu, art13, art.15, art. 44.1 și art.44.2, art.77, art.78, art.79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF» și art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F, Comisia de Disciplină al F.M.F.,

D E C I D E:

2.1. A suspenda pentru 2 (două) etape de campionat antrenorul echipei FC CHIȘINĂU U-13, Vladimir KOROTCOV, pentru manifestarea comportamentului nesportiv – ieșirea din zona tehnică, dezacord cu deciziile arbitrului și pentru încălcarea prevederilor Codului de Disciplină și Etică al FMF.

Conform art. 17 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci, inclusiv a accesului la vestiare, pe banca de rezervă şi în incinta terenului de joc. Pentru antrenori, echipă tehnică și alți oficiali, suspendarea este însoțită întotdeauna de sancțiunea interzicerii accesului la vestiarele echipei și ale arbitrilor, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendați pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.11 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea cumulată cu o amendă, se va prelungi până la plata integrală a amenzii.

2.2. A aplica sancțiune sub formă de amendă antrenorului echipei FC CHIȘINĂU U-13, Vladimir KOROTCOV, în mărime de 600,00 lei (șase sute lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 44.1 și art.44.2 al Codului de Disciplină și Etică al FMF.

CONFORM «CODULUI DE DISCIPLINĂ ȘI ETICĂ AL FMF», PREZENTA DECIZIE ESTE DEFINITIVĂ ŞI IREVOCABILĂ.

 

3.  Examinând raportul de joc și materialele video/foto ale meciului FC SHERIFF U-12 – ȘS FĂLEȘTI U-12, din data de 18.05.2024 (Campionatului R. Moldova la Fotbal Copii și Juniori, Ediția 2023/24, Liga Națională, U-12, etapa a XXVI-a) s-a constatat că antrenorul de portari al echipei FC SHERIFF U-12, Alexandr PAȘCENCO, a fost eliminat de pe banca tehnică pentru comportament violent - adresarea cuvintelor necenzurate și injuriilor arbitrului central al meciului. În temeiul art. 13, art. 40.6, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF», «Regulamentul Campionatului Republicii Moldova la Fotbal», art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F», Comisia de Disciplină a F.M.F.,

D E C I D E:

3.1. A suspenda pentru 3 (trei) etape de campionat antrenorul de portari al echipei FC SHERIFF U-12, Alexandr PAȘCENCO, pentru adresarea cuvintelor necenzurate și injuriilor în adresa arbitrului meciului și pentru încălcarea art.40.6 al Codului de Disciplină și Etică al FMF.

Conform art. 17 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci, inclusiv a accesului la vestiare, pe banca de rezervă şi în incinta terenului de joc. Pentru antrenori, echipă tehnică și alți oficiali, suspendarea este însoțită întotdeauna de sancțiunea interzicerii accesului la vestiarele echipei și ale arbitrilor, în tunel, în incinta terenului și pe banca de rezerve. Antrenorii suspendați pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.11 al Codului de Disciplină și Etică al FMF - Suspendarea cumulată cu o amendă, se va prelungi până la plata integrală a amenzii.

3.2. A aplica sancțiune sub formă de amendă antrenorului de portari al echipei FC SHERIFF U-12, Alexandr PAȘCENCO, în mărime de 3 000,00 lei (trei mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 40.6 al Codului de Disciplină și Etică al FMF

CONFORM «CODULUI DE DISCIPLINĂ ȘI ETICĂ AL FMF», PREZENTA DECIZIE ESTE DEFINITIVĂ ŞI IREVOCABILĂ.

 

4. Examinând contestațiile depuse de ambele echipe participante la meci, precum și rapoartele de joc ale partidei ARF IALOVENI – ARF CANTEMIR, din data de 19.05.2024 (Cupa Republicii Moldova la Fotbal Amatori între asociațiile raionale, municipale și teritoriale de fotbal, Ediția 2023/24), s-a constatat că, la echipele ARF CANTEMIR și  ARF IALOVENI sunt înregistrați jucători care nu întrunesc condițiile de eligibilitate conform art. 5.1, art. 5.2 și art. 5.3 al Regulamentului Cupa Republicii Moldova la Fotbal Amatori, între asociațiile raionale, municipale și teritoriale de fotbal, ediția 2023/24, care prevede expres că pentru a fi eligibili în competiția respectivă, jucătorul trebuie să nu fi avut niciodată statut de profesionist conform art. 2 din Regulamentul FIFA privind statutul și transferul jucătorului și să nu fi jucat niciodată într-o divizie națională de top (Divizia Națională/Super Liga, Divizia A/Liga 1.

În baza actelor confirmative, s-a demonstrat că echipa ARF CANTEMIR are înregistrat un jucător cu numele Dorian PUTREGAI (a.n. 14.03.2001), în tabelul nominal al echipei sale, care anterior a fost înregistrat și a jucat (confirmare - Raportul de meci din data de 30.07.2021, dintre CSCT BUIUCANI – FC CAHUL-2005, meci din cadrul Diviziei A, Campionatul Republicii Moldova la Fotbal), în componența echipei FC CAHUL-2005. De asemenea, în baza actelor confirmative s-a demonstrat că echipa ARF IALOVENI, la fel, are înregistrat în tabelul nominal al echipei sale un jucător cu numele Mihail HOLODNIC (a.n 27.10.2004), care anterior a fost înregistrat, însă nu a jucat în componența echipei CSCT BUIUCANI nici un meci, chiar dacă a fost înscris în raportul de meci.

Conform regulamentului UEFA Regions’ Cup, în special art.24.03 și art.24.04., sunt prevăzute următoarele:

Art. 24.03 „Players must never have been professional as defined in Chapter II of the FIFA Regulations on the Status of Transfer of Players” – „Jucătorii nu trebuie să fi fost niciodată profesioniști, așa cum este definit în Capitolul II al Regulamentului FIFA privind statutul de transfer al jucătorilor”.

Art. 24.04 „Players must never have been played in any top national division” – „Jucătorii nu trebuie să fi jucat niciodată în nicio divizie națională de top”. (Cazul nostru)

Conform IFAB Laws of the Game, definiția PLAY (A JUCA) reprezintă Action by a player which makes contact with the ball (Acțiunea unui jucător care intră în contact cu mingea).

Formularea în Regulamentul UEFA și cel național (Regulamentului Cupa Republicii Moldova la Fotbal Amatori, între asociațiile raionale, municipale și teritoriale de fotbal, Ediția 2023/24), în acest sens este clara și nu lasă loc de interpretare. În această ordine de idei, pentru cazul respectiv, este aplicabilă sancțiunea doar în privința jucătorilor care au jucat în teren (au avut contact direct cu mingea)

În conformitate cu art. 13, art.15, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF», art.5.3 al «Regulamentului Cupa Republicii Moldova la Fotbal Amatori, între asociațiile raionale, municipale și teritoriale de fotbal, Ediția 2023/24», și art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F, Comisia de Disciplină al F.M.F.

D E C I D E:

4.1. A anula rezultatul meciului ARF IALOVENI – ARF CANTEMIR (Cupa Republicii Moldova la Fotbal Amatori între asociațiile raionale, municipale și teritoriale de fotbal, Ediția 2023/24);

4.2. A acorda înfrângere tehnică (0-3) echipei ARF CANTEMIR, în cadrul meciului ARF IALOVENI – ARF CANTEMIR, programat pentru data de 19.05.2024 (Cupa Republicii Moldova la Fotbal Amatori între asociațiile raionale, municipale și teritoriale de fotbal, Ediția 2023/24);

4.3. A acorda victorie tehnică (3-0) echipei ARF IALOVENI, în cadrul meciului ARF IALOVENI – ARF CANTEMIR, programat pentru data de 19.05.2024 (Cupa Republicii Moldova la Fotbal Amatori între asociațiile raionale, municipale și teritoriale de fotbal, Ediția 2023/24);

4.4. A aplica sancțiune sub formă de amendă ARF CANTEMIR, în mărime de 2 000,00 lei (două mii lei, 00 bani) lei (MDL), pentru nerespectarea prevederilor art. 5.3 al «Regulamentului Cupa Republicii Moldova la Fotbal Amatori,  între asociațiile raionale, municipale și teritoriale de fotbal, Ediția 2023/24».

4.5. A sesiza organele competente al FMF privind adoptarea acțiunilor suplimentare/ulterioare, în legătură cu încălcările constatate.

 

CONFORM «CODULUI DE DISCIPLINĂ ȘI ETICĂ AL FMF», PREZENTA DECIZIE ESTE DEFINITIVĂ ŞI IREVOCABILĂ.

 

5. Alte abateri disciplinare constatate și înregistrate conform rapoartelor de joc la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal, Super Liga, Liga 1, Liga 2, Ediția 2023/24».

5.1. Conform rapoartelor de joc de la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal, Super Liga, Liga 1, Liga 2, Ediția 2023/24.

1. FC MILSAMI – DACIA BUIUCANI (18.05.2024) – Super Liga,

2. FC CONSTRUCTORUL LEOVA – FC CONGAZ (18.05.2024) – Liga 2,

jucătorii echipei:

1. DACIA BUIUCANI a acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

2. FC CONGAZ a acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

Astfel, luând în considerație cele expuse mai sus, în conformitate cu art. 13, art.15, art.46.1.a, art. 77, art. 78, art. 79 «Codul de Disciplină și Etică al FMF», «Regulamentul Campionatului R. Moldova la Fotbal», art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F», Comisia de Disciplină a F.M.F.,

D E C I D E:

5.1.1. A sancționa DACIA BUIUCANI cu amendă în mărime de 2 000,00 (două mii) lei (MDL).

5.1.2. A sancționa FC CONGAZ cu amendă în mărime de 500,00 (cinci sute) lei (MDL).

CONFORM «CODULUI DE DISCIPLINĂ ȘI ETICĂ AL FMF», PREZENTA DECIZIE ESTE DEFINITIVĂ ŞI IREVOCABILĂ.

TERMENUL DE ACHITARE A AMENZII ESTE DE 30 (TREIZECI)  ZILE CALENDARISTICE.

 

5.2. Conform rapoartelor de joc de la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal, Liga 2, Ediția 2023/24».

1. FC CONSTRUCTORUL LEOVA – FC CONGAZ (18.05.2024) – Liga 2,

2. CS ATLETIC STRĂȘNI – FC CHIȘINĂU (18.05.2024) – Liga 2,

3. CF LOCOMOTIVA OCNIȚA – CF BARSA UNGHENI (18.05.2024) – Liga 2,

4. CF EDINEȚ – FC INTER SOROCA (18.05.2024) – Liga 2,

Jucătorul:

1) Gheorghi STATOV (FC CONGAZ) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”Comportare nesportivă – Protest prin vorbe” și ”Comportare nesportivă – Diverse”  în minutul 70’ și 71’ al meciului.

2) Grigore SCOBICI (CS ATLETIC STRĂȘNI) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”Comportare nesportivă – Fault dur” și ”Comportare nesportivă – Întreruperea atacului de perspectivă”  în minutul 24’ și 29’ al meciului.

3) Renat MURGULEȚ (CF LOCOMOTIVA OCNIȚA) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”Comportare nesportivă – Protest prin vorbe” și ”Comportare nesportivă – Protest prin vorbe”  în minutul 90’ și 90’ al meciului.

4) Dan BUTUCEL (FC INTER SOROCA) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene, pentru ”Comportare nesportivă – Protest prin vorbe” și ”Comportare nesportivă – Fault dur”  în minutul 44’ și 71’ al meciului.

Astfel, luând în considerație cele expuse mai sus, în conformitate cu art. 13, art.15, art. 40.1.b, art.40.1.c, art. 40.2, art. 40.4, 40.3.2, art. 40.6, art. 44.2, art. 47.2, art. 49.1, art. 77, art. 78, art. 79 « Codul de Disciplină și Etică al FMF», «Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal», «Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal Feminin», art. 6 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Organelor Judiciare din cadrul F.M.F.», Comisia de Disciplină a F.M.F.,

D E C I D E:

5.2.1. A suspenda pe Gheorghi STATOV (FC CONGAZ) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa FC CONGAZ cu amendă în mărime de 100,00 (una sută) lei (MDL).

5.2.2. A suspenda pe Grigore SCOBICI (CS ATLETIC STRĂȘNI) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa CS ATLETIC STRĂȘNI cu amendă în mărime de 100,00 (una sută) lei (MDL).

5.2.3. A suspenda pe Renat MURGULEȚ (CF LOCOMOTIVA OCNIȚA) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa CF LOCOMOTIVA OCNIȚA cu amendă în mărime de 100,00 (una sută) lei (MDL).

5.2.4. A suspenda pe Dan BUTUCEL (FC INTER SOROCA) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa FC INTER SOROCA cu amendă în mărime de 100,00 (una sută) lei (MDL).

 

CONFORM «CODULUI DE DISCIPLINĂ ȘI ETICĂ AL FMF», PREZENTA DECIZIE ESTE DEFINITIVĂ ŞI IREVOCABILĂ.

TERMENUL   DE ACHITARE A AMENZII ESTE DE 30  (TREIZECI)  ZILE CALENDARISTICE

 

Atenție: Neexecutarea Deciziilor Comisiei de Disciplină constituie o încălcare a regulamentelor FMF și reprezintă temei pentru aplicarea sancțiunilor suplimentare.