• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

LIVE. Finala Cupei Moldovei Moldtelecom 2023/24. Petrocub Hîncești - Zimbru Chișinău

25 mai 2024 de Serghei Cipilencu

 

Petrocub Hânceşti şi Zimbru Chişinău se întâlnesc astăzi, de la ora 20:00, în cea de-a 33-a finală a Cupei Moldovei Moldtelecom. Partida de pe stadionul Zimbru va fi transmisă în direct de platforma media ligatv.md și de postul de televiziune We Sport.      

 

Petrocub - Zimbru

 

25 mai. Chișinău, stadionul Zimbru

Arbitru: Daniel LUCA

Asistenți: Vladislav LIFCIU și Vadim VICOL

Al 4-lea oficial: Victor LUCHIȚA

Primul asistent adițional: Piotr STOIANOV

Al doilea asistent adițional: Andrei BREGUȚA

 

Petrocub Hîncești: 16.Razak ABALORA, 4.Victor MUDRAC, 9.Vladimir AMBROS, 11.Sergiu PLATICA, 17.David Sandan ABAGNA, 19.Mihail PLATICA, 21.Maxim POTÎRNICHE, 37.Dan PUȘCAȘ, 39.Teodor LUNGU, 78.Nicky CLEȘCENCO, 90.Ion JARDAN, 

Rezerve: 1.Silviu ȘMALENEA, 32.Dumitru COVALI, 5.Cristian AXENTI, 8.Dumitru DEMIAN, 20.Donalio MELACHIO DOUANLA, 23.Mihail LUPAN,  46.Danil ANDREICIU, 66.Ion BORȘ, 70.Basit SEIDU, 94.Corneliu COTOGOI, 97.Marius IOSIPOI

Antrenor: Andrei MARTIN

 

Zimbru Chișinău: 35.Nicolae CEBOTARI, 3.Ștefan BURGHIU, 8.Jessie Jensen GUERA DJOU, 18.Ibrahima THERNA SOUMAH, 20.Emmanuel ALARIBE, 30.Andrei MACRIȚCHII, 33.Mihail ŞTEFAN, 44.Denis FURTUNA, 66.Justice Chigozirim OHAJUNWA, 69.Denys DEDECHKO, 77.Vladimir GHINAITIS

Rezerve: 31.Iulian-Sebastian AGACHI, 4.Nichita COVALI, 7.Constantin SANDU, 9.Marin CĂRUNTU, 10.Vlad RĂILEANU, 19.Ștefan BÎTCA, 21.Mihai MOROZAN,  23.David DIMITRIȘIN, 25.Alex-Mihai MISARĂȘ

Antrenor: Lilian POPESCU

 

Începând cu anul 2015, Petrocub şi Zimbru s-au întâlnit în 32 de meciuri directe în campionat. Petrocubul a obținut 16 victorii, Zimbru - 7, iar alte 9 partide s-au încheiat la egalitate. Golaverajul general este favorabil echipei din Hâncești: 47-28. 

 

Cele două formaţii s-au întâlnit şi în 3 meciuri din Cupa Moldovei. Într-o partida din faza optimilor de finală ale ediţiei 2015/2016, Zimbru a trecut de Petrocub cu scorul de 3-0. Partida s-a disputat într-o singură manşă. Patru ani mai târziu, în sferturile de finală, deja “petroliştii” au avut câştig de cauză. Sub comanda lui Lilian Popescu, hânceştenii s-au impus la general cu scorul de 5-2.  

 

În ultima ediţie de campionat, în meciurile directe, ambele echipe au câştigat câte odată, iar alte două partide s-au încheiat la egalitate. Petrocub şi Zimbru s-au întâlnit la Hânceşti chiar în ultima etapă a fazei a doua a Super Ligii. Deja în rol de proaspătă campioană, formaţia lui Andrei Martin a obţinut o victorie categorică, scor 4-1. Alexandru Misărăş şi-a dat autogol, iar celelalte goluri ale Petrocubului au fost marcate de Nicky Cleşcenco de două ori, dar şi Dumitru Demian. Zimbru a replicat prin nigerianul Emmanuel Alaribe. 

 

Zimbru va juca pentru a 10-a oară în finala Cupei Moldovei. “Galben-verzii” au cucerit trofeul de 6 ori, iar în alte 3 partide au părăsit terenul învinşi. Ultima dată, Zimbru a cedat în finala Cupei Moldovei în fața formaţiei Milsami Orhei, scor 0-2 în ediția 2017/2018. Echipa din strada Butucului a cucerit ultimă Cupă a Moldovei în ediţia 2013/2014 când a învins în finală pe Sheriff Tiraspol cu 3-1. În drumul spre finala din acest an, Zimbru a eliminat-o în optimile de finală pe reprezentanta Ligii a 2-a Locomotiva Ocniţa, scor 7-0. În sferturi, Zimbru a avut parte de o dublă dramatică în compania lui Milsami Orhei. “Galben-verzii” au pierdut pe teren, însă au avut câştig de cauză la “masa verde”. În semifinale, formaţia lui Lilian Popescu a trecut în dublă manşă cu 3-2 de Sheriff Tiraspol. 

 

Zimbru, locul 3 în Super Liga, dirijată de Lilian Popescu, care a cucerit Cupa Moldovei atât ca jucător, cât şi ca antrenor, abordează finală cu o presiune colosală. În cazul în care nu vor cuceri trofeul, “galben-verzii” nu vor juca în Liga Europa, ci în Liga Conferinţei. Diferenţa dintre cele două competiţii se face şi la bonusul financiar, iar în cazul în care trofeul va ajunge la Hânceşti, în Liga Europa va juca rivala Sheriff Tiraspol, echipă ce a încheiat campionatul pe locul doi. Formaţia lui Popescu va juca pe propriul stadion şi ar putea avea mai mulţi susţinători. Clubul din capitală va aduce organizat 400 de suporteri la finala Cupei Moldovei Moldtelecom. 

 

De partea cealaltă, Petrocub este la doua finală de Cupă după cea din ediţia 2019/2020. Singura dată când a mai ajuns în ultimul act al competiției, formația din Hâncești și-a adjudecat trofeul în seria loviturilor de departajare, 5-3, cu Sfîntul Gheorghe Suruceni, după 0-0 în timpul regulamentar şi cel suplimentar. În actualul lot se regăsesc 4 câştigori ai acelei finale: Vladimir Ambros, Sergiu Platica, Donalio Melachio şi Ion Jardan. În drumul spre finală, “leii” au trecut mai întâi de reprezentanta Ligii 1 FC Saksan, scor 9-1, după care în sferturile de finală nu au avut milă de reprezentanta Ligii a 2-a, FC Stăuceni, 12-1 la general. Galopul de sănătate a continuat şi în semifinale, unde Petrocubul a dispus în dublă manşă de CSF Bălţi cu scorul de 6-1. 

 

Petrocubul a făcut un sezon de excepție, la sfârșitul căruia a cucerit pentru prima dată titlul de campionă naţională. Calificarea în ultimul act al Cupei Moldovei înseamnă o altă performanță extraordinară pentru o echipă care acum 7 ani nu se număra printre liderele fotbalului moldovenesc. Hânceştenii trăiesc un vis ce pare nesfârșit. Echipa lui Andrei Martin nu a pierdut de 24 de partide şi pare a fi un mecanism perfect. În zilele premergătoare acestei partide, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu a vizitat echipa la Hîncești şi a felicitat-o pentru titlul cucerit. La rândul lor, jucătorii i-au oferit şefei statului un tricou de campioană. Clubul va aduce în mod organizat 150 de suporteri la finala Cupei Moldovei Moldtelecom. 

 

Când se întâlnesc două echipe cu strategii ofensive, nici măcar tensiunea unei finale nu ar trebui să le facă să renunțe la spectacol. S-a marcat cel puţin un gol în ultimele 12 meciuri directe, iar ultimul rezultat de 0-0 a fost înregistrat în etapa a 36-a a ediţiei de campionat 2020/2021. Pe 26 mai 2021, chiar în ultima etapă, Zimbru şi Petrocub au remizat, scor alb, într-un meci jucat tot la Chişinău, însă nu pe arena centrală a bazei Zimbru, ci pe terenul secund. Atunci, ambele formaţii au ratat ocazii cu nemiluita, însă tabela de marcaj a rămas imaculată.  

 

Cu aproximativ o oră înainte de startul finalei veți putea afla componențele de joc ale celor două formații, accesând această știre actualizată.