Următoarea etapă a fotbalului moldovenesc

de Leonid Oleinicenco
| Presedinte al FMF

Industria fotbalistică europeană este o mașinărie complicată, care angajează milioane de oameni de diferite specialități. În lumea fotbalului activează specialiști în finanțe și economie, antrenori și pedagogi, medici și juriști, specialiști în tehnologii informaționale și în marketing, proiectanți și ingineri constructori, electricieni și agronomi, și reprezentanții altor zeci de profesii.

În cadrul industriei fotbalului se produc sute de procese și acțiuni.
Fotbalul educă; fotbalul crează oportunități pentru copii și maturi; fotbalul crește specialiști; fotbalul construiește și întreține obiecte de infrastructură socială și economică; fotbalul crează spectacole; fotbalul e competiție sportivă care contribuie la sănătatea fizică și mentală a societății; și fotbalul unește oameni de toate vârstele și cu diferite preferințe.

În lumea dezvoltată, industria fotbalului este un domeniu economic autosuficient, care interacționează reciproc avantajos cu alte domenii economice, achită salarii competitive și generează taxe. În fiecare țară industria fotbalistică a evoluat diferit, fiind influențată de tradițiile sociale și de trăsăturile și capabilitățile economiei naționale. Dar, în toate țările industria fotbalului a fost și este un partener eficient al autorităților, contribuind esențial la procesul de educare a copiilor și al tinerilor, la îmbunătățirea culturii sociale și la consolidarea constantă a sănătății publice.

Fotbalul e despre lucrul în echipă, despre cooperare eficientă, despre respect și ajutor reciproc. Fotbalul educă și disciplinează. Fotbalul e cinstit și încurajează perfecționarea personală. Fotbalul ne învață să trecem cu decență prin înfrângeri și să ne bucurăm frumos de victorii.

Există experiențe europene foarte apropiate modelului social și economic al Republicii Moldova, care ne pot ajuta să determinăm un progres rapid în construcția unei industrii fotbalistice sustenabile în țara noastră. În acest sens cooperăm cu colegii noștri de Federația Română de Fotbal și din cadrul UEFA, pentru a transpune în Republica Moldova cele mai potrivite norme publice, pentru a deschide oportunități pentru cluburile de fotbal din Moldova.


Anul 2022 a demonstrat că cluburile din Republica Moldova pot face competiție celor mai mari nume europene. Fotbalul e impredictibil și cei talentați, bine pregătiți și insistenți totdeauna se pot manifesta. Pentru a trece la etapa când cluburile noastre ne surprind mai des cu joc competitiv și frumos; pentru a ajunge cât mai curând la etapa când numele cluburilor noastre devin mărci de fotbal recunoscute la nivel european - e nevoie să le creăm un set oportunități economice, care le vor transforma în fabrici eficiente și sustenabile.

Aici puteți găsi rezultatele cercetării sociologice realizate cu suportul UEFA, care prezintă o parte din beneficiile sociale și economice ale dezvoltării industriei fotbalistice în Republica Moldova.