Un an nou de “Fotbal în Școli”
Programul “Fotbal în Școli” are o ciclicitate tipică școlară și asta generează sentimentul unui început nou la începutul anului școlar. E perioada potrivită pentru a analiza evoluția programului, pentru a măsura progresele și a înțelege ce și cum poate fi îmbunătățit.
Obiectivul programului este promovarea fotbalului nu doar în calitate de sport, ci în calitate de model de educație personală. Copiii și adolescenții care urmează școala de fotbal învață disciplină și responsabilitate personală, și învață să coopereze în echipă - și aceste calități îi ajută mult în procesul de integrare socială și economică când ajung maturi. Fotbalul ne ajută să fim membri ai societății mai responsabili și mai utili.
În cadrul anului școlar 2022 / 2023, la activitățile programului au participat cca 22 000 copii. Este un număr impresionant, dar știm că trebuie să-l creștem. Pentru anul academic 2023/2024 s-au înscris în proiect peste 65 instituții de învățământ și au fost instruiți circa 100 de cadre didactice. Per total în proiectul "Fotbal în Școli" se numără peste 603 cadre didactice instruite din 343 de instituții de învățământ. Ne-am propus ca anul acesta să atragem încă circa 7500 de copii în activitățile fotbalistice, ceea ce ar însemna că numărul copiilor implicați în programul "Fotbal în Școli" va depăși cifra de 30 000.
Ne așteptăm ca toate școlile-partenere să participe la cursul de schimb de experiențe, la finalul căruia toți participanții vor primi de la FMF câte un set de echipament și inventar sportiv pentru acest an academic.
Cercetările realizate de FMF în parteneriat cu UEFA au arătat că cca 42% din locuitorii Republicii Moldova sunt interesați de fotbal, prin urmare încă avem multe de făcut pentru a ajunge cu oportunități de practicare a fotbalului la toți cei interesați. În cele 1218 de școli din Republica Moldova învață circa 334 500 copii și adolescenți energici și talentați. Toți ei sunt foarte diferiți, dar fotbalul are o putere extraordinară de a uni oamenii diferiți în echipe și de a-i învăța să coopereze pentru obiective comune. Toți au nevoie de o pregătire bună pentru viața matură și fotbalul este unul din cele mai răspândite modele de educație în acest sens.
În acest an circa 35 500 de copii au mers în clasa I, și echipa FMF prin programul “Fotbal în Școli” își dorește ca toți copiii din țară să găsească la școala lor oportunitatea de a practica fotbalul în condiții bine amenajate și sub conducerea unui profesor/antrenor instruit. Credem că această oportunitate sporește dorința copiilor de a frecventa școala și de a obține rezultate mai bune la învățătură. Fotbalul are capacitatea de aduce teme noi de discuție în comunități și de a schimba atmosfera socială - și acolo unde este mai mult fotbal, e mai multă comunicare socială pozitivă. În sezonul școlar 2022/2023, cu suportul Programului “Fotbal în Școli” au fost construite sau modernizate 50 terenuri de fotbal în 28 localități ale Republicii Moldova, care acum oferă copiilor oportunitatea să aleagă între încă o oră în fața calculatorului, sau un meci de fotbal cu comunicare reală și cooperare cu alți copii
În anul școlar 2022/2023, în cadrul turneului “Liga Fotbal în Școli”, a fost organizată prima competițiie pentru clasele de fotbal la care au luat parte 25 clase de fotbal din 18 instituții de învățământ, care au reprezentat 10 localități din 8 raioane ale Moldovei. În total, la competiții au participat 592 de elevi care au trăit tot spectrul de emoții - și le-au trăit în echipă.
La turneele "Guguță" și "Speranța" au participat circa 5 000 de băieți din 518 instituții de învățământ din toată republica, și circa 1800 fete din 200 de școli.
În total în acest sezon au participat circa 29 500 copii participanți la proiectul republican "Fotbal în Școli" care reprezintă peste 11% din totalul elevilor din instituțiile de învățământ din Moldova. Energia și pasiunea copiilor a cucerit toți spectatorii, care au co-retrăit împreună cu jucătorii fiecare minută a fiecărui meci.
Programul “Fotbal în Școli” e o oportunitate nouă de cooperare și comunicare între localitățile Republicii Moldova, mai exact între copiii și adolescenții din toată țara. O oportunitate de a se cunoaște și de a construi comunicări și prietenii noi. Iar cel mai mare rezultat al acestui Program sunt miile de copii, antrenați în activități de echipă și în mișcare; sunt retrăirile și zâmbetele copiilor și dorința lor de a reveni pe terenul de fotbal.