Proiectul FMF: Oameni care schimbă Moldova

de Viorel Jardan
| Președinte al raionului Strășeni

Fotbalul deschide uși și construiește parteneriate

Așa s-a întâmplat că fotbalul permanent a fost prezent în viața mea și a influențat puternic modul în care gândesc și acționez. Fotbalul e o competiție între echipe destul de mari și rezultatul în fotbal e determinat inclusiv de capacitatea jucătorilor de a pune interesele echipei deasupra intereselor personale. Acum, când copiii sunt tot mai mult pasionați de jocurile online și devin depedenți de internet, școala fotbalului de lucru în echipă e deosebit de importantă.
Talentul de a lucra în echipă e important și pentru maturi. Succesul oricărei organizații depinde de capacitatea angajaților de a colabora eficient în echipă. Mai îngrijită și mai frumoasă e localitatea în care oamenii sunt mai uniți, împreună decid sarcinile prioritare și împreună lucrează la realizarea lor.

Fotbalul la propriu mi-a deschis multe uși și m-a ajutat să construiesc parteneriate, care au produs rezultate frumoase. Când ușile se deschideau eu nu vorbeam despre nevoi personale, ci propuneam să facem împreună ceva pentru comunitate.
Așa am găsit parteneri care au contribuit la reconstrucția terenului de fotbal din localitatea mea de baștină: Lozova.
Înțelegeam că reconstrucția și modernizarea terenului de fotbal are atât impact economic, cât și social. Și cel mai mult mă interesa impactul social - un teren modern de fotbal deschide oportunități noi pentru locuitori, mai ales pentru copii și tineri; e un semnal puternic că localitatea evoluează și e o sursă de optimism. Iar noi acum avem mare nevoie de optimism.
Partenerii au susținut idea și au oferit materiale, echipamente și servicii în valoare de peste 10 milioane lei. În rezultat, Lozova are un teren de fotbal frumos, care are și iluminare nocturnă. Mai sunt multe de făcut, dar rezultatul obținut ne încurajează.

Strășeni e un raion cu tradiții în fotbal și un teren de fotbal civilizat e necesar în fiecare localitate. Cred că toți copiii trebuie să aibă oportunitatea de a practica fotbalul, și nu doar pentru dezvoltarea fizicului. Fotbalul învață copiii să colaboreze în echipă, îi învață disciplină și îi învață să ia decizii responsabile. Fotbalul e jocul în care egal contează pregătirea fizică și cea intelectuală.
Toate învățăturile astea le vor prinde bine copiilor când vor ajunge maturi și va trebui să se integreze în societate și să fie părți utile a unor echipe.
Am bătut la multe uși în căutarea partenerilor, care să ne ajute să aducem un teren de fotbal în fiecare localitate și azi am ajuns în 21 localități ale raionului din 27.
Dar, scopul nu e terenul - scopul sunt clasele și echipele de fotbal. Pe terenul de fotbal trebuie să fie viață.

Lumea a mers înainte, iar Moldova a rămas în urmă în dezvoltarea socială și economică, îndeosebi a regiunilor. Ăsta e unul din motivele plecării oamenilor.
Construcția terenurilor de fotbal și crearea claselor de fotbal - înseamnă oportunități noi. Oportunități care bucură o parte importantă a comunităților.
Evident, aceste oportunități nu sunt soluția pentru problema plecării oamenilor. Dar sigur sunt parte a soluției.