Fotbalul nu e static - Fotbalul se schimbă și evoluează
Adesea am întâlnit opinia că fotbalul este un joc simplu, care poate fi învățat în câteva minute. Există impresia că fotbalul e static și nu se schimbă. Și opinia, și impresia - sunt greșite. Fotbalul a evoluat permanent în paralel cu evoluția oamenilor. Evoluția cunoștințelor oamenilor și progresul tehnologiilor au influențat fotbalul și l-au schimbat. Azi fotbalul e mai dinamic și cere un efort intelectual considerabil mai mare, pentru că strategiile și tacticile de joc au devenit mai complexe.
Susțin opinia că fotbalul cere un efort intelectual egal cu cel fizic. În timpul unui meci fotbaliștii iau zeci și chiar sute de decizii, care au impact asupra rezultatului. Sunt decizii care nu vizează doar comportamentul personal al jucătorului, dar determină și comportamentul colegilor de echipă. În fotbal contează extrem de mult viteza deciziilor - cine mai bine vede jocul, mai rapid analizează situația și observă oportunitățile sau amenințările, acela face jocul și învinge. Iar în spatele echipei totdeauna stă antrenorul.
Noi abordăm Școala de Antrenori a FMF, într-un context complex. Misiunea antrenorului în fotbal este foarte polivalentă. Ea poate începe cu formarea viziunii personale de punere în aplicare maximal eficientă a talentelor disponibile în echipă - care cere o mare muncă analitică. Și poate ajunge la procesul de educare și motivare a fiecărui jucător în parte.
Antrenorii sunt element fundamental în organizarea și dezvoltarea fotbalului. Uniformitatea practicilor în pregătirea antrenorilor asigură desfășurarea competițiilor într-o manieră armonioasă, un gen de limbă absolut comună între echipe indiferent cât de diferită e proveniența. Pe acest motiv, formarea antrenorilor trebuie să se desfășoare după niște module comune, care asigură un cadru comun Formarea antrenorilor este o activitate reglementată de standardele UEFA. UEFA este unul din cei mai mari acumulatori de experiență fotbalistică în lume și Școala de Antrenori a FMF își organizează activitatea în conformitate practicile UEFA, iar Licențele emise de noi sunt recunoscute în toate țările lumii.
Suntem mândri că până în prezent peste 1000 de antrenori din țări precum România, Belarus, Georgia, Letonia, Ucraina, Turcia, Rusia și Germania au absolvit cursurile Instituției noastre și au obținut diferite categorii de licențe. Un aspect care ne face deosebit de mândri e faptul că nu costul serviciilor noastre atrage antrenorii. Serviciile noastre nu sunt ieftine precum niciun produs calitativ nu poate fi ieftin. Noi am investit mult în calitate și am câștigat încrederea doritorilor de a deveni antrenori. Astfel contribuim la consolidarea importanței numelui Moldova în lumea fotbalistică.