Fotbalul românesc - un susținător și un exemplu pentru fotbalul din Republica Moldova

de Serghei Butelschii
| Secretar general al FMF
de Leonid Oleinicenco
| Presedinte al FMF

Industria română a fotbalului este o parte egală în cadrul industriei europene a fotbalului, și fotbalul românesc are un nume puternic.

Apropierea noastră geografică, susținută de apropierea noastră socială și culturală și de deschiderea colegilor noștri, permanent au impulsionat cooperarea Federației Moldovenești de Fotbal cu Federația Română de Fotbal.

 

Istoria prieteniei FMF cu FRF este lungă, iar în ultimii ani intensitatea cooperării practice a crescut, precum a crescut și numărul direcțiilor de cooperare.

Multe din proiectele realizate în parteneriat și cu suportul FRF, deja livrează beneficii fotbalului moldovenesc.

 

În contextul colaborării cu FRF, anual sunt organizate meciuri între Echipele Naționale U15 și U18 ale României și Republicii Moldovă. Aceste meciuri, devenite deja tradiționale, sunt oportunități extraordinare pentru Naționalele noastre și susțin puternic procesul de pregătire și perfecționare.

 

Despre rolul educației în contextul actual al industriei fotbalului  

Recent, cu suportul FRF, a fost creată Academia FMF. Academia este o necesitate. Misiunea inițială a Academiei FMF este pregătirea managerilor specializați pentru industria fotbalului.

Performanța industriei fotbalului depinde în măsura foarte mare de competența și experiența managerilor cluburilor. De talentele managerilor depinde capacitatea cluburilor de a negocia cu autoritățile de toate nivelurile și cu mediul de afaceri.

De manageri depinde construcția parteneriatelor sustenabile ale cluburilor cu autoritățile și cu mediul de afaceri - parteneriate vital importante pentru cluburi. De parteneriatele cluburilor, depinde succesul în identificarea investițiilor pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii necesare; depinde asigurarea stabilității financiare a cluburilor, adică competitivitatea și dezvoltarea lor sustenabilă.

Managerii transformă clubul de fotbal într-un furnizor de servicii valoroase; managerii construiesc și mențin relațiile cu suporterii.

E dificil de supraestimat rolul managerilor în fotbal, și misiunea Academiei FMF e de a susține formarea și dezvoltarea managerilor pentru industria moldovenească de fotbal.

 

Despre dezvoltarea unui cadru legal-normativ potrivit pentru dezvoltarea industriei fotbalului

Domnul Răzvan Burleanu, Președintele FRF, a acceptat invitația noastră de a participa la ședința pe platforma comisiei de specialitate a Parlamentului Republicii Moldova. În cadrul ședinței au fost prezentate rezultatele unei cercetări sociologice realizate în Moldova cu suportul UEFA. Echipa FMF a avut nevoie de experiența dlui Burleanu, fiindcă au fost discutate fenomene sociale și economice complexe, încă puțin cunoscute în țara noastră.

De asemenea, dl Burleanu a răspuns la invitația echipei FMF de participa la discuții cu conducerea Parlamentului Republicii Moldova.

În calitatea sa de membru al executivului FIFA, dl Burleanu, a atras în discuție experți europeni, care au prezentat conducerii Parlamentului experiențe practice în construcția unui cadrul legal-normativ, menit să stimuleze investițiile private în dezvoltarea sportului.

În cadrul acestor discuții a fost abordat subiectul construcției în Chișinău a unei arene fotbalistice naționale, conforme standardelor actuale - care este o investiție absolut rațională din punct de vedere economic, și încă mai mult motivată din punct de vedere social.

 

Despre intensificarea cooperării între asociațiile regionale

Schimbul de experiențe cu colegii din România este unul constant. Acest schimb e încurajat permanent de Președintele FRF, fapt pentru care echipa FMF mulțumește dlui Răzvan Burleanu.

FRF a organizat în România seminare, la care au participat reprezentanții Asociațiilor Raionale de Fotbal din Moldova. În cadrul seminarelor au avut loc schimburi de experiențe și între reprezentanții Asociațiilor Județene de Fotbal din România cu reprezentanții ARF, inclusiv au fost realizați pași pentru a construi relații reciproce la nivel de asociații regionale.

Legăturile construite între asociațiile județene și cele raionale generează rezultate.

Tot în contextul cooperării regionale a fost constituită o tradiție frumoasă de a organiza turnee amicale la nivelul echipelor de copii și juniori, care se desfășoară atât în Republica Moldova, cât și în România. Aceste turnee rămân ca niște istorii impresionante pentru copiii și juniorii noștri, la fel ca surse de experiențe valoroase.

 

Primul meci amical între Echipele Naționale ale României și Republicii Moldova în Chișinău

În cadrul cooperării cu FRF noi urmărim și obiectivul satisfacerii așteptărilor amatorilor de fotbal din Republica Moldova.

În Octombrie 2022 a fost organizat meciul amical între echipele Naționale ale României și Republicii Moldova la Chișinău. A fost un eveniment complex, care a solicitat din partea FRF eforturi mari logistice și financiare.

Acel meci nu ar fi fost posibil fără deschiderea și atitudinea prietenoasă a conducerii FRF.

Suporterii din Moldova au avut parte de un eveniment frumos care a fost larg apreciat.

 

Echipa FMF prețuiește mult cooperarea cu echipa FRF și deschiderea personală a Președintelui FRF, dlui Burleanu, în a susține evoluția fotbalului și a industriei fotbalistice în Republica Moldova. Suntem siguri că în perioada următoare vom realiza  împreună încă mai multe proiecte și activități, care vor susține promovarea fotbalului pe ambele maluri ale Prutului, și progresul industriei moldovenești a fotbalului.

 

Leonid Oleinicenco

Președinte al FMF

 

Sergiu Butelschi

Secretar general al FMF