Extinderea programului “Fotbal în Școli” - mai mulți copii, mai mult efort și energie, mai multă încredere din partea partenerilor și mai multe oportunități

de Diana Bulgaru
| Manager Grasssroots

“Fotbal în Școli” este un proces continuu, care permanent se extinde și crește.

Azi programul “Fotbal în Școli” este cu adevărat program național. În activitățile programului sunt antrenați cca 43 000 copii din 343 instituții de învățământ din toată Moldova. Programul e extins pe tot teritoriul țării, și implică tot mai multă energie și efort pentru administrare.

De altă parte, “Fotbal în Școli” deja generează efecte sociale și economice pozitive, și efectele vor deveni tot mai puternice.

 

În cadrul extinderii programului, FMF a organizat instruirea a peste 600 pedagogi, cu scopul de a realiza lecții de educație fizică prin fotbal. Ca de obicei, toți pedagogii instruiți au primit gratuit câte un set de echipamente necesare pentru realizarea calitativă a orelor de educație fizică prin fotbal.

Extinderea și evoluția programului “Fotbal în Școli” presupune un lanț continuu de donații. FMF donează instituțiilor școlare materiale necesare pentru construcția terenurilor de fotbal, donează echipamente personale pentru copii și antrenori, echipamente pentru desfășurarea lecțiilor de educație fizică prin fotbal, și altele. Obiectivul FMF este stimularea interesului copiilor și adolescenților față de fotbal și să-i atragem în activitățile fotbalistice.

 

În sine, procedura de donație presupune un efort birocratic complex, care implică multe acte și semnături fizice, care cer deplasări, efort și timp. Probabil pe această dimensiune lucrurile ar putea fi simplificate parțial aplicând instrumentele de digitalizare, parțial creând un mecanism unic aplicabil în contextul programului “Fotbal în Școli”.

Donațiile oferite de FMF în cadrul programului “Fotbal în Școli” provin de la FIFA și UEFA și UNICEF.

Echipa proiectului Fotbal in Scoli

În contextul cooperării, FIFA și UEFA regulat delegă misiuni de audit, care verifică acțiunile FMF aplicând proceduri detaliate și minuțioase.

Spre exemplu, FIFA a oferit un lot de 1000 de mingi de fotbal. Apoi, auditul a urmărit și a constatat recepția fizică a întregului lot de către fiecare beneficiar final, care au fost numai instituții publice de educație. Inlcusiv, a fost verificată aleatoriu existența mingilor.

Aceste proceduri de audit sunt firești și necesare pentru a crește credibilitatea FMF în fața partenerilor noștri europeni și internaționali.

 

FMF insistent construiește punțile cooperare bazate pe încredere cu FIFA și UEFA, pentru că încrederea va alimenta inițiativele și programele noastre viitoare.

Extinderea programului “Fotbal în Școli” este rezultatul efortului echipei Federației Moldovenești de Fotbal, care consideră acest program prioritar în contextul promovării fotbalului și reconstruirii școlii naționale de fotbal.

Extinderea și dezvoltarea programului se datorează multor oameni talentați, pasionați de fotbal și de lucrul cu copiii.

Printre locomotivele programului “Fotbal în Școli” este echipa de coordonatori, care au un rol critic.

 

Dl Valentin Chicu, coordonator național al programului “Fotbal în Școli”; Cristina Braga, Manager grassroots; coordonatorii regionali, Vitali Jurat (regiunea Nord), Vitali Lungu (Centru), Alexei Gheorghiu (Sud), Iurii Covtun (Est).

Mulțumim colegilor noștri pentru devotament față de copii și fotbal, și pentru energia și inspirați nesfârșită.

 

Diana Bulgaru

Manager grassroots al FMF