Competentele sunt fundamentul oricărei industrii

de Dănuț Oprea
| Director tehnic al FMF

În 2023 a fost anunțată public inițiativa de constituire a Academiei Federației Moldovenești de Fotbal.

Această inițiativă este o decizie conștientă și argumentată, și reprezintă o etapă importantă în impulsionarea dezvoltării industriei moldovenești de fotbal.

FMF constant a investit resurse și eforturi în instruiri și dezvoltarea competențelor specifice fotbalului dar, formarea Academiei este o etapă nouă - mai calitativă și mai sistematizată.

Sarcina Academiei FMF

La baza competitivității și succesului fiecărei industrii stau competențele personale ale specialiștilor antrenați. Competențele și posibilitatea aplicării lor sunt locomotiva dezvoltării și progresului.

Industria farmaceutică, care a reușit progrese mari în ultimile decenii; evoluția extraordinară în industria tehnologiilor informaționale; progresele remarcabile în industria automotivelor - toate au la bază investiții importante în dezvoltarea competențelor specialiștilor.

Anume competența specialiștilor a determinat progresul companiilor în particular, și a industriilor în general - și investițiile în instruirea specialiștilor și dezvoltarea competențelor s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Sarcina Academiei FMF e pregătirea specialiștilor necesari pentru participanții industriei moldovenești de fotbal.

Beneficiarii serviciilor Academiei FMF

Competențele care le va transmite Academia FMF se vor transforma în tehnici și practici eficiente de construcție și administare a cluburilor de fotbal.

În acest sens, Academia FMF va antrena specialiști în managementul fotbalului cu experiențe în Moldova și în afara ei.

Procesul de instruire al Academiei FMF va aborda dimensiunile Administrare financiară, Marketing, Administrare legală, Construcție corporativă, etc. Academia va deveni o platformă de discuție și analiză a exemplelor și experiențelor practice din industria fotbalistică, care vor contribui la lărgirea orizontului participanților la instruiri. Lumea se schimbă și, pentru a fi competitivi în condițiile permanent noi, trebuie să învățăm să găsim permanent instrumente eficiente noi.

Obiectivul Academiei FMF este de crea o clasă nouă de manageri sportivi - inspirați, inventivi și inovativi - capabili să creeze produse și servicii noi; care vor ști s le promoveze eficient, vor fi buni negociatori, vor fi constructori de echipe și branduri valoroase.

În acest sens, beneficiarii Academiei FMF nu sunt doar participanții la cursurile Academiei - ci echipele pentru care dânșii vor munci și toate comunitățile în care aceste echipe își vor desfășura activitatea.

Adică mii și mii de oameni.

Dacă nu facem nimic

În prezent există o diferență de competitivitate între industria moldovenească a fotbalului și industria (medie) europeană. Diferența nu este în avantajul industriei moldovenești a fotbalului.

În statele membre UE, industria fotbalului este un domeniu social-economic autosuficient, care cooperează reciproc avantajos cu alte dimensiuni sociale și economice. Industria fotbalului este un producător, un partener și un consumator atractiv.

În cazul în care nu vom investi în dezvoltarea competențelor specialiștilor moldoveni, diferența de competitivitate va crește.

Asta înseamnă că în următorii ani stabilitatea financiară a cluburilor moldovenești de fotbal va fi în continuare vulnerabilă. Vom pierde talentele tinere care reușim să le identificăm și în care investim - pentru că vor prefera să fie parte e industriilor fotbalistice mai dezvoltate.

Organizațiile de fotbal la nivelul local vor fi permanent fragile și nu vor reuși să determine crearea tradițiilor sportive, care fac viața socială mai încărcată cu evenimente și cu trăiri pozitive - adaugă sens, energie și sănătate în viața socială.

Academia FMF va deveni sursa de cunoștințe și experiențe actuale, și furnizorul principal de cadre pentru pentru industria moldovenească a fotbalului.

Dănuț Oprea

Director tehnic al FMF