FMF

PLĂCEREA DE A JUCA FOTBAL

News Details
Text

EDITORIAL
Luni, cu Victor Daghi

În ultimii 10 ani, fiecare dimineață de duminică este o sărbătoare pentru mine. Și asta deoarece merg la Joma Arena pentru a juca fotbal cu prietenii. Pentru mine nu este important dacă am câștigat sau nu meciul, am marcat sau nu goluri. Cu mult mai important este să fac puțină mișcare, să anticipez acțiunile adversarului sau să particip la o combinație frumoasă. Este o adevărată plăcere de a juca fotbal.

Un nou studiu arată că, pe termen lung, practicarea fotbalului de agrement, indiferent de performanță sau scorul final, aduce beneficii pentru sănătate. Practicat, chiar și la vârste înaintate, fotbalul vă ajută să vă mențineți sănătatea!

Studiul a fost realizat la Centrul Sportiv de la Universitatea din Copenhaga, oamenii introduși în studiu nu aveau deloc condiție fizică și nu mai jucaseră de zeci de ani fotbal, iar rezultatele au fost neașteptat de plăcute, atât pentru specialiști, cât și pentru jucători.

Fotbalul contribuie la dezvoltarea armonioasă și completă a corpului, punând în mișcare majoritatea mușchilor. Ajută la autoreglarea greutății corporale și reduce considerabil efectele stresului. Îmbunătățește reflexele și agilitatea. Crește rezistența organismului. Îmbunătățește circulația cardiovasculară și scade tensiunea. Totodata, fotbalul, contribuie la prevenirea unor afecțiuni, cum ar fi obezitatea sau diabetul, dar și la corectarea deficiențelor fizice ale coloanei vertebrale.

De ce este bine să fie practicat de copii

Învață să gândească în timp ce aleargă - Fotbalul nu înseamnă 22 de oameni, care doar aleargă după o minge. Copilul învață să fie un bun strateg și cât de importantă este coordonarea. Prin urmare, aleargă inteligent.

Își dezvoltă capacitatea de coordonare - Fotbalul nu înseamnă doar să alergi, să driblezi, să dai pase. Ca să poți juca bine trebuie să fii atent și la tot ce se întâmplă în jurul tău. Aceasta pentru a da pase precise, nu la întâmplare, și pentru a reacționa rapid atunci când primești o pasă. Copiii își dezvoltă astfel capacitatea de a-și coordona mișcările fizice cu gândirea.

Fotbalul este un sport de echipă - Când ești parte dintr-o echipă, nu poți să fii egoist și nici să ai un comportament deranjant față de ceilalți. Practicând fotbalul, copilul cunoaște oameni noi și leagă prietenii, învățând să lupte pentru același scop comun: să câștige echipa din care face el parte.

Copilul capătă încredere în forțele proprii - Ca să ai rezultate pe teren trebuie să ai o capacitate de concentrare mare, să fii perseverent și foarte disciplinat. Prin reușitele de pe teren, copilul capătă încredere în forțele proprii și poate avea performanțe mai bune la școală, în carieră, în relațiile cu familia și cu prietenii.

Acestea sunt principalele beneficii ale practicării fotbalului. Ne vedem pe teren.

Image