FMF

LEGENDELE FOTBALULUI: VALENTIN MIRGORODSKI

News Details
Text

Astăzi, unul dintre cei mai buni fundaşi din istoria fotbalului moldovenesc, Valentin Mirgorodski ar fi împlinit 90 de ani. A evoluat la Burevestnik/Moldova (actuala Zimbru) Chişinău în perioada 1954-1960, pentru care a susţinut 133 de meciuri doar în campionatul URSS. 

Valentin Mirgorodski s-a născut pe 16 decembrie 1929 în oraşul Volnovaha din regiunea Doneţk (Ucraina). La vârsta de 23 de ani devine jucător la Burevestnik Chişinău cu care în 1955 câştigă una din seriile diviziei secunde şi obţine promovarea în eşalonul de elită al fotbalului sovietic.

Evoluând pe postul de fundaş stânga a disputat 133 de meciuri în campionatul URSS (dintre care 88 în liga superioară) şi 8 jocuri în Cupa URSS. În 1956, Burevestnik a ocupat locul 6 în campionatul unional (cea mai bună performanţă din istoria clubului), jucând de la egal la egal cu celebre formaţii precum Spartak, Dinamo, Torpedo, ŢSKA (toate din Moscova), Dinamo Kiev sau Dinamo Tbilisi. De menţionat că în acea perioadă în prima divizie evoluau doar 12 formaţii. Pentru această performanţă majoritatea fotbaliştilor chişinăuieni, printre care şi Mirgorodski, s-au învrednicit de distincţia „Maestru în sport al URSS”.

Valentin Mirgorodski a apărat destoinic culorile clublui din Chişinău în confruntarea cu fotbalişti cu renume mondial (campioni europeni şi olimpici): Lev Iaşin, Igor Netto, Eduard Strelţov, Valentin Ivanov, Slava Metreveli, Nikita Simonean sau Iuri Voinov. 

În perioada 1957-1959, Mirgorodski a purtat şi banderola de căpitan al echipei.
În 1983 în rândul specialiştilor de fotbal din republică a fost efectual un sondaj pentru a desemna cel mai bun „11” al clubului Nistru (care în perioada sovietică era de fapt selecţionata RSS Moldoveneşti) din istorie. Valentin Mirgorodski a acumulat cele mai multe puncte dintre toţi jucătorii nominalizaţi şi alături de Vladimir Liovkin, Mihail Potapov şi Evgheni Larin a format linia de fund a echipei simbolice.

După încheierea carierei de jucător Valentin Mirgorodski a devenit antrenor. În 1964 a fost „secund” la Moldova Chişinău. A antrenat şi selecţionatele Moldovei de copii şi juniori.
Anume Mirgorodski l-a descoperit pe Pavel Cebanu pentru fotbalul moldovenesc, transferându-l de la Lokomotiv Reni la Nistru Chişinău.

La mijlocul anilor 1990, Valentin Mirgorodski s-a mutat cu traiul în Sankt Petersburg (a obţinut cetăţenia rusă la 24 aprilie 1998). A decedat la 26 septembrie 2000.

Autor: Andrei PRODAN

Image