Selecționate

Fotbalul feminin contează!

News Details
Text

Joi, cu Mihai Burciu

Sunt un adept într-o formă deschisă și originală a sportului feminin sau mai bine spus al femeii sportive. În anul 2011 când am fondat Clubul Sportiv Femina Chișinău, entitate dedicată în exclusivitate fetelor, am știut că va fi un proiect încununat cu succes, pentru că acolo unde este o femeie se naște și victoria. Femina a adunat ani la rând trofee pe bandă rulantă la diferite probe sportive de echipă și individuale, pentru că performanța este în ADN-ul feminin.

Republica Moldova, în planul său strategic de dezvoltare, acordă o atenție modestă sportului de masă și de performanță. Noi, jurnaliștii, oamenii publici, suntem datori să mișcăm înainte carul pentru că nimeni nu va veni să ne scoată din hăul în care alunecă lumea sportului moldovenesc.

Dar să trecem la subiectul nostru: fotbalul cel de toate zilele… mai bine spus, în această pagină de editorial, sportul rege jucat de femei, fotbalul feminin.

Nu vom putea avea tribune pline la meciurile echipelor de club, și la partidele selecționatelor de juniori și tineret, dacă nu vom înțelege că trebuie mai întâi să punem bazele culturii fotbalului.

Dar orice cultură a avut la bază și femeile. Pentru ca fotbalul moldovenesc să fie apreciat în fiecare casă, în fiecare familie, în fiecare curte, în stradă și la bar, este necesar ca acest fenomen să fie iubit și de femei. Pentru că într-o casă, vrem sau nu, trebuie să recunoaștem că mama (a se avea în vedere soția) e stăpân, și dacă ea va decide că feciorul sau fetița trebuie să practice sportul, mai ales fotbalul, atunci cu siguranță acest lucru se va întâmpla, dar ca o mamă să decidă acest lucru, ea trebuie mai întâi să fie convinsă de fenomenul fotbalistic. De aici trebuie să începem, să atragem femeiele să înțeleagă și să iubească fotbalul, dar pentru a-l înțelege nu este suficient să o așezăm cu pop-corn în fața televizorului și să-i explicăm de ce a fost off-side, ci să o atragem să coboare la marginea gazonului să-și susțină fetița pe teren, anume așa vom atrage femeile să susțină fotbalul, prin practică. Dar cum putem să le demonstrăm acest lucru dacă noi bărbații nu le repsectăm și nu suntem prezenți în tribune la meciurile echipei feminine?

Vă propun să acordăm o maximă atenție fotbalului feminin. Să ne implicăm activ, noi jurnaliștii, în a mediatiza competițiile pentru copii, raionale, regionale, naționale și participarea cluburilor moldovenești și a loturilor naționale la competițiile internaționale.

Să nu ratăm șansa! Oportunitatea ne este chiar la colț. Selecționata de fotbal feminin a Republicii Moldova dispută într-o zi de duminică 10 noiembrie, ce se anunță a fi frumoasă, un nou meci în Preliminariile Campionatului European, contra echipei similare a Azerbaidjanului. Partida se va juca de la ora 16:00 la stadionul Zimbru din Chișinău, locul ideal pentru a petrece două ore de weekend alături cu toată familia, pentru a gusta din fotbal în doze feminine.

Povestea fotbalului va merge mai departe doar dacă noi facem parte din istorie.

Image