FMF

EDITORIAL / LEGENDELE FOTBALULUI: VOLODEA VÂLCOV

News Details
Text

Miercuri, cu Andrei Prodan

Săptămâna trecută colegul Ion Buga a scris un excelent articol despre Alexandru Vlas, care la vârsta de 16 ani şi 62 de zile a devenit cel mai tânăr fotbalist care a evoluat în sezonul abia încheiat în Divizia Naţională (detalii vezi aici). Astăzi vreau să vă povestesc istoria celui mai tânăr debutant din istoria fotbalului moldovenesc.

3 iulie 1927. Stadionul Regele Ferdinand I (în prezent – Dinamo) din Chişinău. În turul preliminar al campionatului României (până la introducerea sistemului divizionar (în 1932) campionatul ţării se disputa în sistem eliminatoriu între campioanele de regiuni) se întâlneau echipele Mihai Viteazu Chişinău şi Maccabi Cernăuţi, campioanele Basarabiei şi, respectiv a Bucovinei.

În componenţa gazdelor pe teren şi-a făcut apariţia un puşti care la acea vreme împlinise 14 ani, 2 luni şi 17 zile. Chişinăuienii au obţinut o victorie categorică cu scorul de 6-0.

În sferturile de finală basarabenii au cedat la rejucare abia în prelungiri într-o partidă „cu cântec” în faţa Unirii Tricolor Bucureşti, 1-3 (în primul meci rezultatul a fost egal, 4-4).

Dar cine a fost acel copil-minune, care juca de la egal la egal împotriva fotbaliştilor de la cele mai bune echipe ale României?

Vladimir (Volodea) Vâlcov s-a născut pe 16 aprilie 1913, la Chişinău, în familia preotului Autonom Vâlcov. Din fragedă copilărie a început să joace fotbal la formaţia Viteazu (numită mai târziu Mihai Viteazu) alături de fraţii lui mai mari, Vasea, Colea şi Petea.

În 1928, pe când avea doar 15 ani, se califică cu Mihai Viteazu în semifinalele campionatului României. Performanţă pe care avea s-o repete peste doi ani.

La începutul anilor 1930, împreună cu fraţii Colea şi Petea, s-a transferat la cea mai titrată echipă a României din acea vreme, Venus Bucureşti.

În componenţa „Negrilor din Splai” (porecla celor de la Venus) a jucat patru sezoane, reuşind să devină de 2 ori campion al României.

În ediţia 1931/32 (ultima disputată în sistem eliminatoriu), Venus a surclasat în finală formaţia UDR (Reşiţa) cu scorul de 3-0. Golul trei l-a marcat Volodea Vâlcov. De menţionat că la UDR în acel meci a evoluat şi Iosif Kilianovitz, fost jucător la Fulgerul Chişinău.

În sezonul 1933/34, Venus a câştigat Seria I şi urma să joace două meciuri decisive cu învingătoarea Seriei II, Ripensia Timişoara. Bănăţenii, care un an în urmă au câştigat titlul de campioni, erau consideraţi mari favoriţi. Cu toate acestea, bucureştenii au obţinut victorii în ambele întâlniri: 3-2 (după ce pierdeau la un moment dat 0-2), la Timişoara, şi 5-3, pe teren propriu. Din cele 8 goluri marcate de Venus, 7 (!) au fost opera fraţilor Vâlcov. La Timişoara s-au evidenţiat Petea (de 2 ori) şi Volodea, iar la Bucureşti, Colea (2) şi Volodea (2). Mai mult, în clasamnetul golgheterilor campionatului Volodea Vâlcov s-a clasat pe locul 2 cu 15 reuşite la activ, în urma legendarului atacant al Ripensiei, Ştefan Dobay, poreclit „Calul”, pentru forţa sa fizică şi şutul năucitor.

Sezonul 1934/35, în care Venus avea să se claseze pe locul trei în campionat (la egalitate de puncte cu CAO (Oradea), care a terminat pe locul 2), a fost ultimul din viaţa sportivă a lui Volodea Vâlcov

O boală grea a pus capăt unei cariere, care putea deveni una strălucită, la doar 22 de ani. Ca o ironie a sorţii, ultimul meci din Divizia A legenda fotbalului basarabean l-a disputat pe 30 iunie 1935, la Timişoara, în compania campioanei, Ripensia. „Negrii” au câştigat cu scorul de 1-0, iar Volodea a plecat învingător...

În cele 43 de meciuri jucate în prima divizie a campionatului României, Volodea Vâlcov a marcat 34 de goluri, reuşind două hat-trick-uri (cu CAO (Oradea), pe 23 octombrie 1932, şi cu Gloria Arad, pe 11 noiembrie 1934).

Mulţi consideră că mezinul familiei Vâlcov a fost cel mai talentat dintre fraţi. Poate chiar mai bun decât Petea, cel care primul din fotbaliştii noştri a marcat 100 de goluri în meciurile oficiale şi a cărui nume îl poartă Clubul Golgheterilor moldoveni (detalii vezi AICI).

Volodea Vâlcov a decedat în decembrie 1952, la vârsta de 39 de ani, fiind răpus de tuberculoză...

sursa foto: eurosport.ro

 

Image
Volodea Vâlcov într-o acţiune individuală
Image
Venus Bucureşti – campioana României, ediţia 1933/34. Volodea Vâlcov (al patrulea din stânga), Colea Vâlcov (al cincilea din stânga), Petea Vâlcov (al treilea din dreapta)
Image
Tripleta Vîlcov: Colea, Volodea și Petea