FMF

DESPRE VIITOR. CU ÎNCREDERE

News Details
Text

Federația Moldovenească de Fotbal și reprezentanții școlilor fotbalistice de elită s-au întrunit la o ședință de lucru pentru a stabili o poziție comună de conlucrare în perspectiva dezvoltării sustenabile a fotbalului pentru copii.

În acest sens, FMF a solicitat opiniile școlilor cu privire la diferite aspecte strategice.

Printre acestea se numără și coordonarea unui plan de activitate al selecționatelor naționale, pe o durată de cel puțin un an, care nu ar perturba procesul de pregătire în cadrul academiilor de fotbal.

Un alt subiect discutat ține de importanța respectării Convenției FMF cu privire la principiile de bază în pregătirea copiilor şi juniorilor în cadrul școlilor de fotbal. Astfel, FMF a solicitat opiniile cluburilor privind necesitatea modificării strategiei de dezvoltare a fotbalului de juniori de elită din țara noastră în cadrul proiectului ”NOI”, lansat în anul 2016. “Este foarte important să evaluăm succesele intermediare ale acestui proiect și să aflăm părerile academiilor cu privire la eventuala modificare a convenției și dacă ea se va mai regăsi în viitoarea strategie de dezvoltare a fotbalului moldovenesc” a declarat Leonid Oleinicenco, Președintele FMF.

De asemenea, cluburile au prezentat mai multe propuneri în privința îmbunătățirii calendarului și formatului campionatului național la fotbal, copii și juniori. În special la juniori U-19, cluburile au propus ca unele meciuri să fie disputate și în cursul săptămânii, din cauza programului încărcat în alte divizii. Cluburile au solicitat și păstrarea criteriului sportiv (promovare/retrogradare) în diferite ligi.

Image
Text

După modelul echipei naționale a Moldovei, forul fotbalistic național a propus organizarea unor ședințe permanente cu antrenorii selecționatelor și al școlilor fotbalistice de elită înaintea cantonamentului de selecție. În același timp, s-a discutat inițiativa organizării unor consultări cu antrenorii academiilor în timpul procesului de selecție și antrenament de la naționalele Moldovei.

Forul de profil a rugat cluburile să vină cu propuneri și referitor la actele normativ-legislative ce țin de susținerea sectorului juvenil din partea statului.

Leonid Oleinicenco a inițiat consultațiile cu școlile fotbalistice de elită în vederea necesității creării propriilor academii ale FMF pentru pregătirea și formarea jucătorilor talentați pentru selecționatele naționale. În acest sens, președintele FMF a solicitat opiniile academiilor cu privire la forma organizatorică-juridică, modalitatea de selecție a jucătorilor și procesul de pregătire a acestora.

Totodată, reprezentanții școlilor fotbalistice de elită și-au exprimat părerile cu privire la unele modificări a componenței Comitetului pentru Statutul și Transferul Jucătorilor, precum și revizuirea Regulamentului de transfer al tinerilor fotbaliști pe teritoriul Republicii Moldova ce ține de modalitatea de transfer și plata compensațiilor pentru pregătirea jucătorilor.