Competiţii

Centenarul clubului ”Mihai Viteazul”. Partea II

News Details
Text

Miercuri, cu Sandu Grecu și Valentin Iacovlev

(continuare)

3 iulie 1927. Mihai Viteazul debutează în primul meci din seria finală a Campionatului României, la Chişinău, contra formaţiei Maccabi Cernăuţi.

“Mihai Viteazul”: Jucovschi – Perpeliuc, Svetcovschi - Lăpuşner, V.Vîlcov, Murea – Vasilevschi, Antoniuc, N.Vîlcov, P.Vîlcov, Dranker.

“Maccabi”: Epellbaum – Blum-I, Greif - Cula, Gratter, Rublinger - Drescher, Freid, Goldchmicht, Pfeffer, Blum-II.

Gazdele au reușit deschiderea scorului deja în minutul 1, prin Colea Vîlcov. În minutul 5 Dranker dublează avantajul, iar în minutul 18 tabela arăta un neverosimil 3-0 pentru viteji, marcator Antoniuc!..
Meciul era ca și jucat, dar chişinăuenii nu se opresc aici. După pauză marchează din nou Antoniuc, ca apoi Petea Vîlcov să stabilească scorul final cu o dublă realizată în minutele 60 şi 66. Viteaz a bătut cu 6-0, reușind un debut de senzație în campionatul României!

Următoarea adversară, în sferturile de finală, a fost una dintre cele mai tari echipe din România – Unirea Tricolor /Dinamo Bucureşti/.

Meciul s-a disputat pe 10 iulie, la Bucureşti. Învingătoarea se califica în semifinalele campionatului României. A fost o partidă dramatică, încheiată la egalitate, 4-4.
A doua zi a mai urmat un meci, pentru că în acea perioadă încă nu se inventaseră seria penalty-urilor. Jucătorii din Chișinău au deschis scorul prin Petea Vîlcov, însă bucureștenii au egalat rapid. Scorul de 1-1 s-a păstrat până la final. Au urmat prelungirile, care au fost cu ghinion pentru Mihai Viteazul. Niculescu și Maior au dus scorul la 3-1 pentru gazde. Vitejii au fost eliminați din turneu. De partea cealaltă, Unirea Tricolor a pierdut în semifinale în fața formației Colțea Brașov, 1-4.

Mihai Viteazul a reprezentat Basarabia 5 sezoane la rând în etapa finală a campionatului României, ajungând de două ori în semifinale. Pe atunci, campionatul se desfăşura după sistemul olimpic.

În sezonul 1927-28, ”vitejii” au stabilit scorul campionatului, devastând în preliminarii gruparea Concordia Iaşi cu 9:1! În sferturi au trecut de Polonia Cernăuţi cu 5:2, iar în semifinale au cedat în faţa viitoarei campioane, Colţea Braşov, cu 4:6.

Un an mai târziu, în sezonul 1928-29, Mihai Viteazu pierde din primul tur la Cernăuţi, cu 0:1, duelul cu echipa Dragoş Vodă.

În sezonul următor, 1929-30, chişinăuienii ajung din nou în semifinale, după 4:2 cu ieşenii de la Concordia şi revanşa cu Dragoş Vodă, 6:4. În semifinale Mihai Viteazu se împiedică din nou de viitoarea campioană. De această dată, Juventus Bucureşti, care câştigă cu 4:2.

Ultima participare a echipei Mihai Viteazul Chişinău în campionatul României, sistemul eliminator, campionatele districtuale apoi etapa finală, datează cu sezonul 1930-31. Fără fraţii Vîlcov, transferaţi la Venus Bucureşti, Mihai Viteazul este eliminată încă din etapa regională, la Iaşi, de către formaţia Concordia, scor 3:1...

Citește și asta: 
100 DE ANI DE LA FONDAREA CELUI MAI TITRAT CLUB DE FOTBAL BASARABEAN DIN PERIOADA INTERBELICĂ – ”MIHAI VITEAZUL”

 FOTBAL ÎN ȘCOLI. LICEUL ”MIHAI VITEAZUL”

CHIŞINĂU – BRAŞOV: PRIETENIE FOTBALISTICĂ (1)

Image