FMF

Ziua Mondială a Inimii

News Details
Text

Pe 29 septembrie este marcată Ziua Mondială a Inimii. Evenimentul este organizat la nivel internaţional de World Heart Federation (Federaţia Internaţională a Inimii), UEFA și Healthy Stadia, care doresc să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,5 milioane de decese.

Orice boală a inimii, boala vasculară a creierului sau boala vaselor de sânge constituie o boală cardiovasculară. Cele mai răspândite boli includ boala coronariană (de exemplu atac de cord) și accidentul vascular cerebral. Controlul principalilor factori de risc, cum ar fi dieta, activitatea fizică, consumul de tutun și tensiunea arterială, pot reduce riscul de boli cardiovasculare. Din anul 2004, UEFA a devenit partener al Federaţiei Internaţionale a Inimii. Cu sprijinul forului fotbalistic european, anual se organizează diferite manifestări pentru a informa populația cum să prevină bolile cardiovasculare, precum și condițiile care pot proteja populația de această boală.
 

Image
Text

Anul acesta sloganul acțiunii este “My Heart, Your Heart” (Inima mea, Inima ta)

Tradițional, Federația Mondială a Inimii solicită persoanelor fizice să facă o promisiune inimii - un angajament de a schimba modul în care trăim pentru a ne menține inimile sănătoase. Pentru că fiecare bătaie a inimii contează. Împreună cu prietenii, colegii sau familia ne putem ajuta reciproc pentru a face mici schimbări în stilul nostru de viață, care poate avea un impact mare asupra sănătății inimii, dar și asupra sănătății inimii la nivel global.

Federaţia Internaţională a Inimii, Healthy Stadia  și UEFA își doresc ca fiecare din noi să aibă o viață îndelungată cu o inimă sănătoasă, iar pentru aceasta îndemnul este:

Fiți mai activi din punct de vedere fizic: pentru a menține un stil de viață activ, cu cel puțin 30 de minute de activitate fizică de 5 ori pe săptămână. Fotbalul este doar o modalitate de a realiza acest lucru!

O dietă echilibrată: multe produse alimentare și băuturi conțin cantități mari de grăsimi, sare și/sau zahăr. Cu toții ar trebui să urmărim să consumăm mai multe fructe și legume și să reducem cantitatea de alimente nesănătoase, produse de cofetărie și băuturi zaharoase.

NU fumatului: renunțarea la tutun reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, dar reduce și cantitatea de fum secundar pe care oamenii din jurul dumneavoastră îl inhalează. Persoanele fizice ar trebui să solicite sprijin profesional pentru a le ajuta să renunțe la fumat.

NU consumului de alcool: atunci când este consumat în exces, alcoolul poate contribui la probleme de sănătate acute și pe termen lung. 

Campania globală anuală "Ziua Mondiala a Inimii" este una dintre inițiativele susținute în acest an și de Federația Moldovenească de Fotbal, care are drept scop promovarea unui stil de viață activ și sănătos prin participarea la activități fizice periodice, cum ar fi fotbalul, mersul pe jos și cu bicicleta, precum și adoptarea unei alimentații mai sănătoase pentru a reduce riscul de obezitate și bolile cardiovasculare.

Modul în care trăim, locul de muncă, precum și spațiile destinate recreării nu ar trebui să prezinte un pericol pentru sănătatea noastră. Prin alegerea de a consuma alimente sănătoase, legume și fructe proaspete, prin renunțarea la fumat și planificarea unor activități în aer liber, putem reduce riscurile de a dezvolta bolilor cardiovasculare.

Acțiuni consacrate Zilei Mondiale a Inimii se desfășoară în peste 100 de țări.