Selecționate

Futsal. Alexandru Golban: Sper să ne calificăm la turneul final al Campionatului European 2022

News Details
Text

Alexandru Golban (40 de ani) a fost ales noul președinte al Asociației de futsal pe 10 februarie. Fost fotbalist de performanță, el este recunoscut în fotbalul moldovenesc, după ce a reușit să evolueze în campionatele Moldovei, României, Ucrainei, Kazahstanului, Azerbaidjanului și Germaniei. S-a retras din activitatea de jucător la 33 de ani din cauza accidentărilor. Dar nu a stat mult fără treabă. După o scurtă perioadă în calitate de scout la Karpaty Lvov, Alexandru Golban a revenit acasă și acceptat oferta FMF. Astfel, în ultimii 5 ani, el a coordonat activitatea selecționatelor specializate: futsal, fotbal feminin sau fotbal pe plajă. Mai nou, Alexandru Golban a decis să pună umărul la dezvoltarea futsalului din Moldova, fiind ales cu unanimitate de voturi în calitate de președinte al Asociației de profil. El a acordat primul interviu pentru site-ul nostru.

- Pentru mulți a fost o surpriză să vă regăsim printre candidații la funcția de președinte al Asociației de futsal. Ce v-a determinat să faceți acest pas?

- Futsalul este unul dintre domeniile mele de bază, lucrul de zi cu zi la FMF. În ultimii 5 ani, am fost implicat direct în organizarea diferitor acțiuni, seminare, cantonamente, turnee, competiții, selecționate.

După o analiză a situației la zi în futsalul moldovenesc, comunitatea fotbalistică a cerut unele schimbări. La îndemnul colegilor, partenerilor, precum și cu suportul FMF, am decis să mă implic și să continui dezvoltarea futsalului, dar deja în altă postură.

- V-ați așteptat că puteți câștiga aceste alegeri?

- Eram conștient că voi avea susținerea partenerilor locali, cât și a celor externi. În ultimii ani am stabilit relații de colaborare cu specialiști de la forul european sau alte asociații de futsal, Laurent Morel sau Mićo Martić. Deseori, UEFA încredințează țării noastre organizarea mini-turneelor de calificare. Toate aceste aspecte pozitive mi-au dat aspirații și încredere că pot conduce Asociația de futsal. Mai ales că eu cunosc destul de bine și domeniul managementului futsalului.

- Care sunt obiectivele propuse pentru dezvoltarea futsalului național?

- Orice dezvoltare necesită o strategie bine gândită, cu analiză aprofundată, planificare și implementare, evident, în strictă concordanță cu direcțiile de dezvoltare din cadrul Strategiei FMF pentru anii 2020/24. Astfel, împreună cu membrii Asociației de profil vom elabora o proprie Strategie de dezvoltare a acestui fenomen sportiv cum este futsalul. Ne dorim să ascultăm toți participanții. Va fi creat un comitet de dezvoltare strategică, care va pune accent pe următorii piloni: creșterea participării, creșterea calității antrenorilor și arbitrilor, futsalul feminin, competițiile pentru juniori.

Vom începe de la copii, prin organizarea unor festivaluri de futsal, inclusiv la Complexul Sportiv “Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu. Este foarte important ca acești copii să simtă din plin pasiunea pentru futsal. Evident vom acorda o atenție și pregătirii antrenorilor, în special a tinerilor specialiști, prin introducerea Licenței C FMF Futsal. De asemenea, în contextul extinderii numărului de competiții, mai ales la nivel regional, vom perfecționa și procesul de pregătire a tinerilor arbitri. Nu în ultimul rând, ne dorim să atragem în acest sport cât mai multe fete. Pe lângă faptul că futsalul este un sport combinativ, cu multe faze spectaculoase, acesta poate fi de folos fotbalistelor în timpul iernii. Mai ales acum, când avem campionat național la futsal feminin.

- Echipa națională de futsal în ultimii ani ne bucură cu rezultate destul de bune, iar acest lucru crește și mai mult așteptărilor suporterilor. Să recunoaștem, selecționata este iubită. Ne-am convins de acest lucru, recent, la Futsal Arena FMF, care a fost neîncăpătoare la meciul cu Anglia...

- Crearea selecționatei U-19 a ridicat nivelul de concurență. Participând la turnee în afara țării, acești tineri au văzut unde trebuie să tindă. Progresul nu a întârziat să vină, iar mulți dintre ei sunt deja la Națională. Fiecare copil are ușile deschise la prima echipă a țării. Acum, cu noul format competițional, sperăm la o calificare la turneul final al Campionatului European 2022. Suntem realiști. Va fi mai ușor de pregătit pentru turneele preliminare decisive, acolo unde te poți focusa pentru fiecare meci în parte. Avem o echipă competitivă, cu jucători de nivelul celor mai tari ligi din lume, iar acest lucru ne inspiră optimismul că putem lupta pentru primele două poziții din grupă.

Image