Grassroots

Finala turneelor republicane de fotbal ”Guguță” și ”Speranța” (video)

News Details
Text

La 30 mai 2019, stadionul Zimbru a găzduit în premieră meciurile finalele ale celor mai cunoscute competiții interșcolare la fotbal – turneul ”GUGUȚĂ” (rezervat băieților cu vârsta 11-12 ani) și turneul ”SPERANȚA” (rezervat fetelor cu vârsta 11-13 ani), ambele dedicate Zilei Internaționale a Copiilor.

În finala fetelor, Gimnaziul din s. Brătușeni, r.Edineț, s-a impus categoric în fața echipei Liceului Teoretic “Ștefan cel Mare” din s. Carabetovca, r.Basarabeasca, scor 4-0. Anastasia Cernea a reușit o triplă, iar un alt gol a fost marcat de Ecaterina Guleaș.

Campioană în turneul băieților a devenit formația Liceului Teoretic ”Nicolae Iorga” din mun. Chișinău, care s-a impus doar în urma executării loviturilor de departajare, scor general, 4-3, în partida decisivă cu Liceul Teoretic ”Spiru Haret” tot din Chișinău.

Finalele au fost precedate de mai multe activități distractive pentru copii. Invitatul special al evenimentului a fost căpitanul naționalei Moldovei, Alexandru Epureanu, care a participat la o sesiune foto cu amatorii fotbalului, precum și a împărțit autografe micilor fotbaliști. De asemenea, fundașul echipei Istanbul Bașakșehir Turcia a avut și lovitura de începere a finalei turneului  ”Speranța”.

La ceremonia de premiere au fost prezenți Dragoș Hâncu, Vicepreședintele FMF, Vasile Onica, Consultant principal al Direcţiei Sport al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Chicu, Manager Grassroots FMF, alţi oficiali.

Fiecare echipă a primit cadouri din partea organizatorilor, iar fiecare jucător a avut parte și de cadouri dulci din partea producătorului de înghețată Sandra și combinatului de panificație Franzeluța.

Image
Text

Meciurile preliminare din cadrul etapei finale a turneelor ”GUGUȚĂ” și ”SPERANȚA” s-au desfășurat la tabăra de odihnă ”Cristiano” din s. Slobozia-Dușca (r-nul Criuleni). La această etapă s-au calificat 24 echipe:

Turneul ”GUGUȚĂ”: Gimnaziul din s. Roșu (r-nul Cahul), Gimnaziul din s. Vălcineț (r-nul Călărași), LT ”Mihai Eminescu” (or. Drochia), Gimnaziul din s. Oxentea (r-nul Dubăsari), LT “Lev Tolstoi” (or. Glodeni), Gimnaziul din s. Ceadîr (r-nul Leova), LT ”OLIMP” (or. Sîngerei), Gimnaziul din s. Cremenciug (r-nul Soroca), LT „B. P. Hașdeu” din s. Olănești (r-nul Ștefan Vodă), LT ”Spiru Haret” (mun. Chișinău), LT ”B. P. Hașdeu” (mun. Chișinău), LT ”N. Iorga” (mun. Chișinău).

Turneul ”SPERANȚA”: Gimnaziul nr. 31 (mun. Chișinău), Gimnaziul nr. 49 (mun. Chișinău), Gimnaziul ”Mircea cel Bătrân” (mun. Chișinău), Gimnaziul Speia (r-nul Anenii Noi), Gimnaziul nr. 19, s. Elizaveta (mun. Bălți), LT “Ștefan cel Mare” din s. Carabetovca (r-nul Basarabeasca), Gimnaziul din s. Hrușova (r-nul Criuleni), Gimnaziul din s. Brătușeni (r-nul Edineț), LT “Ion Suruceanu” din s. Suruceni (r-nul Ialoveni), Gimnaziul „Iurie Boghiu” din s. Flămînzeni (r-nul Sîngerei), Gimnaziul din s. Cușmirca (r-nul Soldanesti), Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” din s. Aluatu (r-nul Taraclia).

Finalele ambelor turnee au fost transmise în direct pe platformele digitale ale FMF: canalul Youtube și pagina de Facebook.

Turneul republican de fotbal ”GUGUȚĂ” a ajuns la ediția a 16-a, iar turneul ”SPERANȚA” se desfășoară al 5-lea an consecutiv. În total, la competițiile din acest an au luat parte peste 300 de echipe, inclusiv circa 70 echipe feminine (aproximativ 3200 participanți). 

Competiția este organizată de Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării al R. Moldova în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal.  

Video