Competiţii

EDITORIAL. Un nou orizont al competițiilor europene

News Details
Text

Joi, cu Mihai Burciu


Fotbalul european dedicat cluburilor este de decade o atracție pentru consumatorul sportului rege din Republica Moldova. 

Marile meciuri din Liga Campionilor, Cupa UEFA, Cupa Cupelor, Cupa Intertoto și Europa League, competiții care s-au perindat de-a lungul anilor pe harta competițională continentală, unele găsindu-și eficiența, iar altele au dispărut, au adunat împătimiții de fotbal din țara noastră în fața micilor ecrane în seri magice pentru unii și dramatice pentru alții. 

Spectacolul competițiilor europene a fost gustat în doze nu foarte concentrate și de echipele moldovenești, unele ajungând în faze superioare, oferind emoții care nu se vor uita de cei care au trăit acele clipe. 

Dar industria fotbalistică a ajuns la apogeuri greu de suportat pentru pretențiile fotbalului est-european de pe meleagurile noastre, astfel încât, doar o repoziționare a UEFA ar mai fi putut salva situația. Și acest lucru nu a întârziat să apară, forul continental venind cu o soluție care ar putea să ne ofere șansa, nouă, tuturor, să gustăm din fotbalul european prin participare, implicare și nu doar prin încercare, cum eram mai des supuși tururilor de calificare ale celor două competiții din ultimii ani, Liga Campionilor și Liga Europa. 


La Comitetul Executiv al UEFA din 24 septembrie 2019 s-a făcut publică noutatea așteptată de fotbalul nostru, documentul care atestă restructurarea competițiilor UEFA inter-cluburi pentru perioada 2021-2024.

Ce presupune acest nou concept? Cireașa de pe tort este apariția unei a treia competiții: UEFA Europa Conference League (UECL).

Formatul competiției:
– Conceptual va fi un xerox al Ligii Campionilor și Ligii Europa, câte 32 de echipe în faza grupelor (8 grupe a câte 4), căreia îi vor urma optimile de finală, sferturile de finală, semifinalele și finala. Practic, copie la indigo a UEL, dar la un nivel inferior.
– Câștigătoarea ”Conferinței” va fi calificată automat în ediția viitoare a fazei grupelor Ligii Europa.
– Nu vor exista echipe calificate direct, toate cele 32 urmând să vină din preliminarii. Vom avea total de patru tururi (trei runde de calificare + play-off-ul), repartizarea grupărilor pe fiecare tur în parte fiind făcută tot prin prisma clasamentului coeficienților. Însă nu toate cele 32 de echipe vor veni din calificările ”Conferinței”. Atenție: 10 vor ajunge în faza grupelor după ce vor fi fost eliminate din play-off-ul Ligii Europa, alte 5 din ”UECL Champions Path” (trei tururi, la care vor participa eliminate din Liga Campionilor și Liga Europa) ceea ce înseamnă că preliminariile (main path) vor da un număr de doar 17 calificate.

Ce vrea să ne transmită UEFA?
Se specifică motivația că această conexiune în care sunt implicate toate cele trei competiții europene, are drept scop ca minimum 34 dintre cele 55 de asociații naționale afiliate la UEFA să fie reprezentate măcar în faza grupelor unei competiții. Există garanția că în fazele grupelor se vor afla minimum 14 campioane în UCL, între 8 și 11 campioane în UEL și între 9 și 12 campioane în UECL.
Jocurile din grupele UCL vor avea loc în zilele de marți și de miercuri, iar cele din UEL și UECL joia, existând două ore de start: 19.45 și 22.00 (Ora Chișinăului).

Modificări există și în Liga Europa
Lista de acces pentru Liga Campionilor va rămâne neschimbată, modificări urmând să fie aduse Ligii Europa, în condițiile în care apare ”Conferința”.

Formatul competiției Ligii Europa după apariția celei de-a treia competiții:
– Competiția propriu-zisă se va bucura de participarea a doar 32 de echipe, față de cele 48 care se înfruntă în momentul de față.
– În ciclul 2021-2024, vor fi alcătuite 8 grupe a câte 4 echipe, care vor juca fiecare cu fiecare, acasă și în deplasare, după care vor veni optimile de finală (câștigătoarele celor opt grupe se vor califica direct), sferturile de finală, semifinalele și finala. Înaintea optimilor se va disputa un play-off. 
– Câștigătoarea Ligii Europa se va califica automat în faza grupelor Ligii Campionilor din sezonul viitor. 

Așadar, o competiție nouă ar trebui să aducă noi planuri pentru cluburile moldovenești, care trebuie să identifice noi strategii de dezvoltare pentru a ajunge la ”masa bogaților”, de această dată se va așterne o ”masă de alternativă” la care poate ajungem să ”ne așezăm” și noi. 


 

Image