Selecționate

Editorial. Schimbarea s-a produs! 

News Details
Text

Joi, cu Mihai Burciu

Astăzi se împlinește o săptămână de la editorialul meu, care preceda partida de la Paris a selecționatei Moldovei. În acea zi de 14 noiembrie, vă propuneam chiar de dimineață spre lectură un material dedicat speranțelor de renaștere a echipei naționale și vă argumentam câteva detalii care ar putea să fie prima etapă spre marea schimbare a feței echipei naționale. 

După meciul cu Franța, tind să cred că fiecare dintre noi conștientizăm că schimbarea a început, iar noi, jurnaliști, specialiști, oameni ai fotbalului din toate sferele, fani și consumatori ai sportului rege moldovenesc, trebuie să oferim toată susținerea pentru întreținerea și dezvoltarea acestei schimbări atât de așteptată. 

Partida de la Paris ar trebui însemnată în ”ABC”-ul fotbalului moldovenesc ca un nou punct ”Zero” de la care trebuie să pornească clădirea atitudinii și devotamentului celor care pe viitor vor îmbrăca tricoul selecționatei naționale. 

La o săptămână de la acea zvâcnire de orgoliu din sufletul ”tricolorilor”, care ne-au făcut pe mulți să fotografiem tabela de marcaj când arăta 0-1 și chiar 1-1, dar, de ce nu, și rezultatul final de 2-1 pentru francezi, campioni mondiali, pe propriul lor teren, care au marcat golurile din tristă amintire, primul după o greșeală impardonabilă de arbitraj, al doilea dintr-un penalty, încă stăm și analizăm ce s-a întâmplat defapt în acel meci. 

Analize și puncte de dezbateri ar fi mai multe. Unii susțin teoria că schimbarea selecționerului a fost cheia succesului și declanșarea marii schimbări, alții propun varianta că jucătorii s-au săturat de umilințele din partidele anterioare, iar un meci cu Franța, la Paris, ar fi fost suficient să-i încarce cu o motivație explozivă. 

Indiferent care ar fi explicația de bază, toate drumurile acestui succes scontat din drumul acestei schimbări duc către noul selecționer, turcul Engin Firat, care, apropo, va rămâne la echipa națională și în continuare, confirmat de către FMF. 

Antrenorul turc a mișcat pe ”tabla șahului fotbalistic moldovenesc” câteva elemente decisive:
1.    Discursul franc, obiectiv, consistent, încrezător, convingător, profesionist, de la conferința de presă a prezentării sale. 
2.    A adus alături de el în echipa tehnică a lotului național, doi antrenori care să-l asiste, tineri, dar cu experiență, flexibili, responsabili și cu o bună ”geografie” a fotbalului național, chiar și cu note mari la ”istoria” fenomenului intern, care cu siguranță au transmis și recomandat selecționerului notele concrete și bine argumentate în nume și prenume  care să fie agățate de ”vioara” echipei. 
3.    Fotbaliștii care cântăresc mult în actualitatea fotbalului național, stranierii și cei mai buni din competiția internă, au salutat imediat prin acceptarea convocării, să vină și, unii, să revină cu inima și priceperea la lotul național. 
4.    A spart toate găștile și bisericuțele din vestiarul echipei, înflorite în timpul mandatelor foștilor selecționeri care au început această campanie preliminară, a coborât pe pământ orgoliile și a eliminat frustrările, oferind grupului o platformă de echilibru și avantaj comun, fără favoritism, deschizând astfel ușile concilierii tuturor jucătorilor.
5.    A riscat. A ”desenat” cu îndrăzneală un lot cu piese de viitor, jucând cu ele în prezent, spre surprinderea multora: Crăciun și Milinceanu. A adus alături un portar care a fost uitat, cu intenție sau cu lipsă de capacitate de analiză profundă, de predecesorii selecționeri: Denis Rusu. A ”legat” banderola de căpitan lui Armaș și a dat echipei din nou un lider. 
6.    A coborât pe gazon, la Paris și la Chișinău, ca un adevărat domn. Îmbrăcat în stil, oferind respect meseriei. 
7.    A devenit, în puține zile la Vadul lui Vodă, ”comandantul” de care ”soldații” să asculte și a redat spectatorilor pofta și dragostea de fotbal. 

Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Vine iarna. Peste Campionatul Național s-a tras cortina. În weekend se premiază laureații și fotbalul moldovenesc, pe gazon, intră într-o etapă de ”hibernare”. Jucătorii din Divizia Națională vor trebui să mențină aprinsă flacăra din torța pusă pe zidul așteptărilor de Engin Firat, iar ”stranierii” să pună și mai mult suflet la echipele de club. Până în primăvară este mult, entuziasmul poate să ne găsească diferiți și răciți în luna martie. 

Dar, FMF a găsit ”material pentru încălzire” și ocuparea timpului pe timp de iarnă: Strategia de Dezvoltare a fotbalului moldovenesc 2020-2024. Documentul care să pună punctele pe ”i” și pe tot alfabetul că este acum sau niciodată timpul de a transforma fotbalul din sportul rege în cultură, dacă nu cultură națională, măcar în una fizică și școlară! 

Lucrurile au intrat pe un făgaș al schimbării, atât la echipa națională, chiar și la cea feminină, cât și în partea administrativă, unde tot mai mulți oameni încep să înțeleagă obiectivele noului conducător. După un an de frământări, probabil mulți au înțeles abia în al 12-lea ceas că schimbarea de mentalitate durează, schimbarea de la documente în saci de foi în documentele electronice va zdruncina pe mulți, scoaterea din zona de confort și urgentarea acomodării la noi cerințe a lovit și continuă să obosească pe cei care nu pot ține pasul, dar schimbarea este aici, fotbalul moldovenesc trebuie să intre într-o nouă etapă. 

Hai, Moldova! 
 

Image