Selecționate

CULISELE MECIULUI SUEDIA – MOLDOVA

News Details
Text

Luni, cu Victor Daghi

Puțini microbiști au observat că Naționala Moldovei n-a mai jucat un meci atât de devreme în toată istoria sa, care începe în anul 1991. Meciul amical cu Suedia, disputat pe 9 ianuarie, a fost al 239-lea la număr. Bilanț: 46 victorii, 57 egalități, 136 înfrângeri, golaveraj 191-388. Doi jucători, Denis Rusu și Cristian Dros au debutat în acest joc. În același timp, Igor Armaș și Alexandr Suvorov au jucat a 57-a partidă și au urcat pe locurile 7-8 în clasamentul jucătorilor cu cele mai multe prezențe. Ion Testemițanu, cu 56 de meciuri, a căzut pe locul 9. În TOP 10 mai intră Alexandru Epureanu (91), Victor Golovatenco (79), Radu Rebeja (74), Serghei Cleșcenco (69), Eugen Cebotaru (65), Alexandru Gațcan (63), Valeriu Catînsus (55) și Alexandru Dedov (55).

Igor Armaș
La umila mea părere apărătorul echipei Voluntari a fost jucătorul meciului. A dirijat ca un mare maestru acțiunile defensive ale echipei noastre și a urcat în careu la fazele fixe în căutarea celui de al șaselea gol pentru Națională. Balonul, din păcate, n-a ajuns până la Armaș în careul advers. Participarea lui Armaș în acest meci a fost sub semnul întrebării până în ultimul moment. Igor avea febră și era în grija medicilor. Antrenorul avea nevoie de el în teren și Igor a hotărât să joace. I s-a încredințat banderola de căpitan, iar Armaș a jucat magistral. După meci febra s-a mărit, temperatura depășind 39 de grade și Igor a ajuns din nou în atenția medicilor...

Engin Firat
Să ne amintim că Engin Firat a preluat echipa într-o perioadă extrem de nefastă, după 0-1 cu Andorra și 0-4 cu Albania, înaintea dublei cu Franța și Islanda. Majoritatea microbiștilor ghiceau câte goluri vor lua tricolorii pe Stade de France, dar în realitate am fost aproape de un rezultat fantastic acasă la campioana mondială. Arbitrul lituanian Mazeika ne-a trezit din vis la realitate printr-o decizie greșită.
Nu sunt din categoria celor, care susțin că în condițiile actuale nimic nu se poate de făcut la Naționala noastră. Firat a demonstrat că se poate. Pe durata cantonamentelor a făcut câte două antrenamente pe zi, mai multe ședințe tactice și discuții individuale motivaționale cu jucătorii. Părea că la el ziua este alcătuită din mai mult de 24 de ore. Cum de le reușea pe toate? La Doha norocul l-a ocolit. O simplă greșeală în defensivă a decis soarta unei partide echilibrate în favoarea Suediei, locul 17 în clasamentul mondial. Așteptăm cu nerăbdare și cu optimism meciul următor...

Transmisiunea meciului
Drepturile pentru televizarea meciurilor Naționalei Moldovei pe teritoriul țării noastre aparțin în prezent companiei GMG (General Media Group). Inclusiv și meciurile amicale. Cum GMG nu intenționa să televizeze meciul de la Doha, Federația Moldovenească de Fotbal s-a adresat la UEFA și GMG cu rugămintea de a i se permite televizarea jocului pe site-ul și rețelele de socializare a forului fotbalistic. După mai multe runde de negocieri, scrisori și discuții, UEFA a permis FMF, ca excepție, să televizeze jocul cu o singură cameră doar pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, suporterii moldoveni au avut posibilitatea să vadă primul meci din acest an al Naționalei Moldovei. Sincere mulțumiri companiei GMG și UEFA pentru suportul acordat!

Image