• Fii alături de Echipa Țării

Informație generală

”Fotbal în școli” este un proiect social de promovare a sportului numărul 1 printre copiii din Republica Moldova. Proiectul a fost lansat pe 9 decembrie 2019 și face parte din ciclul de campanii privind dezvoltarea fotbalului și a sportului în general în rândurile copiilor, a modului sănătos de viață.

 

Consiliul Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a aprobat introducerea orelor de fotbal în școli, cu denumirea ”Educația fizică prin fotbal”. Proiectul a fost înaintat de FMF și prevede 2 ore (lecții) de fotbal pe săptămână, în cadrul lecțiilor de educație fizică, pentru clasele primare (clasele 1-4).

 

Acest Proiect-pilot este implementat în 230 de instituții de învățământ din Republica Moldova doar în primul an de lansare a proiectului, care au semnate acorduri de colaborare cu Federația Moldovenească de Fotbal.

 

În cadrul proiectului, Federația de fotbal și-a asumat responsabilitatea de a instrui antrenorii (profesorii de educație fizică și învățătorii de clasele primare) care în urma cursurilor de perfecționare gratuite vor primi Licența D FMF. Pe lângă aceasta, Federația oferă fiecărei școli, gratuit: 10 mingi, 20 de copete, 10 bavete, echipament personal pentru profesori, seminare pentru profesori, și materiale didactice. În cadrul proiectului Fotbal în Școli a fost elaborat un ghid de implementare a curriculumului la disciplina Educație Fizică și Fotbal în două limbi, inclusiv rusă.

 

Pentru anul 2022-2023, Federația de Fotbal va înscrie câte 50 de instituții de învățământ anual pentru participarea la acest proiect și va instrui în jur de 100 de invățători și profesori de educație fizică. Aplicarea la proiect prin semnarea acordului de colaborare pentru acest an, deja a început. Acordul îl puteți găsi atașat la acest document. În cadrul proiectul este planificată organizarea unui turneu mixt pentru fete și băieți.

 

Obiectivul pe termen scurt al Federației Moldovenești de Fotbal este crearea condițiilor calitative pentru organizarea lecțiilor de ”Educație fizică prin fotbal”.

 

De asemenea, extrem de importantă este continuitatea acestui Proiect, prin crearea claselor sportive specializate de fotbal. Federația de fotbal a semnat cu Ministerului Educației un Memorandum pentru implementarea acestor proiecte. În rezultatul unei colaborări și cooperări reciproce eficiente dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Federația Moldovenească de Fotbal vom reuși să contribuim la dezvoltarea multilaterală a copiilor de orice vârstă, vom avea șanse sporite să pregătim sportivi de performanță și vom promova modul sănătos de viață pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

 

Persoana responsabilă: Diana Bulgaru