International

MECIURI MEMORABILE. MOLDOVA (tineret) – GERMANIA (tineret) 1-1

News Details
Text

EDITORIAL
Sâmbătă, cu Andrei Prodan

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la un meci care a intrat în istoria fotbalului moldovenesc. Miercuri, 14 decembrie 1994, Naţionala de tineret a Moldovei a jucat la egalitate cu echipa similară a Germaniei în componenţa căreia au evoluat trei viitori medaliaţi ai Campionatelor Mondiale (Dietmar Hamann, Carsten Ramelow şi Jens Nowotny).

Meciul cu Germania era abia al optulea din istoria Naţionalei de tineret. Disputat în cadrul grupei a VII-a a peliminariilor ediţiei a 13-a a Campionatului European şi ediţiei a 26-a a Jocurilor Olimpice, el a fost primul în care ne-am confruntat cu o echipă de talie mondială.

Din lotul adversarei făceau parte jucători care deja evoluau în echipele din Bundesliga, precum Bayern München, Bayer Leverkusen, Hertha, Karlsruher sau Kaiserslautern. Antrenor al lotului era Hannes Löhr, celebrul atacant al lui FC Köln (recordmanul echipei după numărul de goluri marcate) şi nu mai puţin celebrul antrenor al naţionalei de tineret cu care a obţinut bronzul la Jocurile Olimpice din 1988, ediţie la care discipolul şcolii moldoveneşti de fotbal, Igor Dobrovolski, a câştigat medalia de aur în componenţa selecţionatei URSS.

De fapt partida trebuia să se dispute pe data de 13 decembrie, dar a fost amânată deoarece brigada de arbitri din Slovacia în frunte cu Ľuboš Micheľ nu a reuşit să facă deplasarea la timp la Chişinău.

În pofida timpului posomorât (în ajunul şi în timpul meciului a plouat mărut) stadionul Dinamo din capiată a devenit neîncăpător. Personal, pentru prima dată am văzut cum meciul a fost urmărit chiar şi de pe acoperişul Spitalului Clinic Municipal de Copii nr.1 aflat în preajma stadionului. 

Moldova – Germania 1-1 (0-0).
Au marcat: Epureanu (87'), respectiv Feldhoff (60').
14 decembrie 1994. Chişinău. Stadion: Dinamo. Spectatori: circa 4.000.
Moldova: Denis Romanenco (Zimbru), Alexei Ţâţiura (Sportul stud.,), Oleg Fistican (Codru Călăraşi), Vasile Toloconicov (Zimbru, cpt.), Marin Spânu (Sportul stud.,), Ruslan Mihaile (Sportul stud.,) înloc. 81' Anatol Luchiancicov (Tiligul), Boris Cebotari (Zimbru), Sergiu Parhomenco (Tiligul), Dinu Caras (Sportul stud.) înloc. 65' Sergiu Epureanu (Agro), Alexandru Melnicov (Sportul stud.), Oleg Şişchin (Spumante).
Antrenor: Anatol Teslev.
Germania: Uwe Gospodarek (Bayern), Torsten Lieberknecht (Waldhof), Max Eberl (Bayern), René Beuchel (Dynamo Dresda), Thomas Hengen (1. FC Kaiserslautern), Jens Nowotny (Karlsruher SC), Carsten Ramelow (Hertha BSC), Dietmar Hamann (Bayern), Alexander Zickler (Bayern), Christian Nerlinger (Bayern, cpt.), Markus Feldhoff (Bayer Uerdingen) înloc. 78' Andreas Neuendorf (Bayer Leverkusen).
Antrenor: Hannes Löhr.
A arbitrat: Ľuboš Micheľ, asistenţi: Anton Stredak, Jan Fasung (toţi din Slovacia).
Cartonaşe galbene: Ţâţiura (4'), Şişchin (42'), Parhomenco (75'), respectiv Feldhoff (45').

Naţionala noastră era formată în special din fotbalişti de la Sportul Studenţesc Chişinău, fapt ce îi nemulţumea pe mulţi, deoarece echipa avea o evoluţie modestă în Liga Naţională. Însă acest lucru nu-l deranja prea mult pe selecționerul Anatol Teslev. N-a putut evolua în meciul cu germanii nici liderul din atacul nostru, Sergiu Chirilov de la un alt Sport studenţesc, cel de la Bucureşti, România. Chirilov a fost autorul singurului gol din meciul cu Ţara Galilor, disputat pe 11 octombire 1994, la Chişinău. În schimb şi-a făcut debutul la echipa de tineret Oleg Şişchin de la Spumante Cricova, care în acea perioadă evolua în Divizia A. 

Nemţii au deschis scorul prin Feldhoff în minutul 60, după o gravă greşeală a apărării noastre. 
Surprinzător, ai noştri nu s-au resemnat şi au preluat iniţiativa, punând stăpânire pe joc. Anatol Teslev a avut inspiraţia de a-i introduce în teren pe Sergiu Epureanu şi Anatol Luchiancicov. Germanii n-au sesizat pericolul şi cu trei munute înainte de final, Epureanu a reuşit să marcheze cu un șut din afara careului.

Cei mai buni jucători ai meciului au fost desemnaţi Sergiu Epureanu şi Max Eberl, care au primit premii din partea Comptetului Naţional Olimpic al Moldovei.

Ca să înţelegem în faţa cui a fost obţinut acest rezultat de prestigiu este de ajuns să amintesc că mijlocaşul Didi Hamann a fost vice-campion mondial în 2002, câştigător al Ligii Campionilor cu FC Liverpool, de două ori câştigător al Cupei UEFA cu Bayern München şi FC Liverpool, mijlocaşul Carsten Ramelow a obţinut argintul mondial în 2002, iar fundaşul Jens Nowotny bronzul la CM-2006 (ambii au jucat în finala Ligii Campionilor din 2002 în componenţa lui Bayer Leverkusen), atacantul Alexander Zickler a devenit deţinător al Cupei UEFA-1996, al Ligii Campionilor, Supercupei şi Cupei Intercontinentale din 2001 pe când evolua la Bayern München.

Legende la poze:
1. De la stânga la dreapta: Denis Romanenco, Alexei Ţâţiura, arbitrul Ľuboš Micheľ şi Oleg Şişchin. Sursa foto: Valeri Corcimari.
2. Raportul meciului echipelor de tineret Moldova – Germania, disputat pe 14 decembrie 1994. 

Image
Image