FMF

Accentul pe copii – noua Strategie a FMF

News Details
Text

Marți, cu Sandu Grecu

După cum am anunțat anterior, Federația Moldovenească de Fotbal se află în plin proces de elaborare a noii politici de dezvoltare. A mai rămas puțin și vom afla ce înseamnă ”Federația viitorului”, care vor fi prioritățile noii Strategii și prin ce se va deosebi noua politică de tot ceea ce s-a făcut până acum. 

Deocamdată este clar un lucru. Unul și cel mai important: Federația va pune accentul pe copii. Anume copiii vor fi prioritatea numărul 1 a FMF în Strategia de dezvoltare 2020/24.  

Pentru implementarea celui mai important punct din noua Strategie au fost trasate  4 obiective:

1.     Fotbalul în grădinițe. Este prima etapă de familiarizare a copiilor cu sportul rege. Federația deja a început realizarea acetui obiectiv, prin lansarea Proiectului ”Prin fotbal să creștem sănătoși”. Este un Proiect în colaborare cu UEFA și mai multe grădinițe din Moldova, care au fost acceptate de FMF, în urma îndeplinirii unor criterii de preselecție.

2.    Lecții de fotbal în școli. Sau ”Educația fizică prin fotbal”, așa cum este cunoscut proiectul la Ministerul Educației. Aici este vorba despre elevii din clasele primare (clasele 1-4). Astăzi Consiliului Național pentru Curriculum se va aduna în ședință, iar unul dintre subiectele de pe ordinea de zi este aprobarea introducerii orelor de fotbal în școli, cu denumirea ”Educația fizică prin fotbal”. În proiect sunt prevăzute 66 de ore de fotbal pe an, ceea ce înseamnă 2 ore de fotbal pe săptămână, în cadrul lecțiilor de educație fizică. Dacă proiectul va fi aprobat, decizia finală va aparține ministrului educației.

În acest context, Federația de fotbal are semnate deja 90 de acorduri cu școli din Republica Moldova, care vor să demareze Proiectul FMF. Federația se obligă în schimb să instruiască antrenorii (profesorii de sport). Pe lângă asta, FMF va oferi fiecărei școli, gratuit: 10 mingi, 20 de copete, 10 bavete, echipament pentru profesori, seminare pentru profesori, materiale didactice.  
În urma studiului de cercetare efectuat în iunie 2019 de Compania ”Nielsen”, 97% dintre părinți sunt satisfăcuți că odraslele lor joacă fotbal la orele de sport. Totodată, 82% dintre părinți ar dori ca copilul lor să aibă lecții de fotbal în școală.        

3.    Clase sportive specializate de fotbal. Prevăzut pentru clasele 5-9. Obiectivul este ca în fiecare raion din Republica Moldova să avem cel puțin câte o școală, care să aibă clase specializate de fotbal. Acest proiect va demara în anul 2020. 

Important: Pentru primele 3 etape sunt prevăzute clase de fotbal mixte, din care să facă parte atât băieți, cât și fete.   

Date statistice ”Nielsen”: 80% dintre copii abandonează fotbalul odată cu absolvirea gimnaziului. 

4.    Academii de fotbal. Este vorba despre Centre de pregătire specializate de fotbal ale FMF. Prevăzute pentru clasele liceale, 10-12. Structura acestor Academii va fi stabilită ulterior. Cert este că acestea, conform Strategiei 20/24 vor fi amplasate în 3 zone geografice: Nord, Centru, Sud. Posibil ca numărul acestora să crească până la 5, în cazul în care va fi interes din Transnistria și Găgăuzia. Aceste 2 regiuni ale țării participă activ la majoritatea proiectelor demarate de FMF. 

Așadar, acestea sunt primele 4 etape de dezvoltare a fotbalului de copii și juniori, stipulate în noua Strategie FMF 2020/24. 

A 5-a etapă ar fi Grupe sportive de fotbal în Universități. Dar aceasta ar urma să fie implementată după anul 2024. 
 

Image
Image
Image
Image