Informație Generală

Details
Text

"PRIN FOTBAL SĂ CREȘTEM SĂNĂTOȘI"

Proiect de fotbal în Instituții de educație timpurie.

 


De multă vreme, fotbalul nu mai este doar un joc. Popularitatea și impactul lui (al jucătorilor de succes) în societate, l-au transformat dintr-o activitate sportivă într-un adevărat fenomen, ce promovează, influențează și contribuie la dezvoltarea și integrarea socială, mai ales în rândul copiilor.

Federația Moldoveneasca de Fotbal susține dezvoltarea și integrarea socială a copiilor prin sport, inclusiv cei cu Cerințe Educaționale Speciale.

Proiectul „Prin fotbal să creștem sănătoși”,  este o inițiativă susținută de eforturile comune ale UEFA si FMF, având ca obiectiv încurajarea și îndrumarea copiilor (inclusiv cei cu cerințe educaționale speciale) către sport și un mod de viață sănătos, prin practicarea fotbalului și activităților distractive.

Federația Moldovenească de Fotbal, în baza acordului de parteneriat și cooperare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, semnat in anul 2017, are rolul de a crea copiilor oportunități de coeziune și integrare socială, de ai încuraja și a le oferi încredere (inclusiv și celor speciali), prin angrenarea lor în practicarea în plan sistematic și organizat a sportului.

Pe parcursul anului 2017, proiectul „Prin fotbal să creștem sănătoși” și-a desfășurat activitățile  specifice în 13 instituții preșcolare din toata Republica Moldova. La acestea activități au participarea peste 1 000 de copii cu vârsta cuprinsă între 5-6 ani, dintre care 81 cu Cerințe Educaționale Speciale. Copiii au frecventat sesiunile teoretice si practice odată pe săptămână, participând activ la antrenamente  fotbalistice specifice vârstei lor.

În același timp, un rol important în susținerea și dezvoltarea proiectului îl are și  implicarea fără rețineri a părinților, bunicilor și asistenților sociali.

Scopuri și obiective:

  1. De a încuraja și îndruma copii (inclusiv cei cu CES) către sport și un mod de viață sănătos, prin practicarea fotbalului și activităților distractive.

  2. Alimentația corectă și activitatea fizică.

  3. Asistența socială și aspectele ei (cu implicarea părinților, bunicilor, asistenților din domeniu).

  4. Colaborare și cooperare cu Ministerul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

     

În următoare perioadă proiectul se va desfășura în continuare, urmărindu-se mărirea numărului de instituțiilor preșcolare și implicit a numărului copiilor participanți.

Prin activitățile de responsabilitate socială, FMF urmărește să facă accesibilă practicarea jocului de fotbal pentru un număr cât mai mare de copii, utilizând metodele de antrenament și de joc ca mijloace educaționale și de dezvoltare și integrare în societate.