Grassroots

PROIECTUL "FOTBAL PENTRU PRIETENIE” / VIDEO

News Details
Text


Agenția de știri Sputnik Moldova, în parteneriat cu Federaţia Moldovenească de Fotbal, sub egida FIFA şi a partenerului general Compania ”Gazprom”, a organizat la 25 martie 2018 la Clubul Sportiv pentru Copii și Tineret Buiucani din capitală, un concurs de excepţie pentru a selecta doi copii (un tânăr fotbalist și un tânăr jurnalist), în vârstă de 11-12 ani, care vor reprezenta în premieră Republica Moldova la proiectul internaţional pentru copii "Fotbal pentru Prietenie". La eveniment au participat circa 50 de tineri fotbaliști, printre care și o echipă de fete, dar și 5 jurnaliști.

Cei doi tineri ambasadori vor avea ocazia să întâlnească personalități din lumea fotbalului, să interacționeze cu alți copii de vârsta lor din 211 țări și să promoveze valorile programului în cercurile lor de prieteni. Fiecare activitate desfășurată în cadrul proiectului îi duce cu un pas înainte spre Moscova, unde toți tinerii ambasadori se vor reuni în perioada 8-15 iunie 2018, pentru ediția de anul acesta a Forumului Internațional Fotbal pentru Prietenie din cadrul programului. La finalul evenimentelor, participanții vor vizita meciul de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal FIFA 2018. Cheltuielile pentru deplasarea copiilor se va face din contul FIFA şi a partenerului general compania ”Gazprom”.

Nicolae Sulă a câștigat în categoria "tânărul fotbalist", iar Valentin Carp s-a impus în proba "tânărul jurnalist".  Cei doi copii au demonstrat calități de comunicare în limba engleză, capacități fizice, dar și abilitatea de comunicare în fața camerelor de luat vederi.

La festivitatea de premiere, Coordonatorul Grassroots al FMF, Valentin Chicu, a declarat că programul "Fotbal pentru Prietenie" este o platformă reușită pentru atragerea copiilor în fotbal, dar mai ales pentru dezvoltarea și educarea copiilor, prin intermediul unor valori importante, cum ar fi prietenia și respectul, egalitate, toleranță, onoare și demnitate. "Dezvoltarea fotbalului pentru toți, în special pentru copii, este una din prioritățile FMF. Cu cât mai mulţi copii vor fi atraşi în fotbal, cu atât elita fotbalistică din ţară va fi la un nivel mai înalt".

Programul internațional de responsabilitate socială Fotbal pentru Prietenie este implementat începând cu anul 2013. Programul aduce împreună copii cu naționalitate, sex și abilități fizice diferite. Prietenia, pacea și egalitate sunt valori-cheie promovate de către participanții în programul Fotbal pentru Prietenie. Obiectivul programului este dezvoltarea toleranței și respectului pentru diferite culturi și naționalități între copiii din diferite țări. Valorile-cheie promovate de participanți sunt: prietenia, egalitatea, dreptatea, sănătatea, pacea, loialitatea, victoria, tradiţiile şi onoarea.
 

Image
Text

sursa video: sputnik.md